Verleiding tot zonde?

Mijn man geeft me een zoen voordat hij gaat werken en zegt lachend :”Denk erom hé, vanavond kook ik…”. We lachen erom. Hij moet mij helpen herinneren dat hij kookt, want ik ben zo gewent om het allemaal te regelen, dat ik de boodschappen voor het avondeten al heb gehaald en de planning al in mijn hoofd heb zitten. Dat doe ik al 30 jaar zo, waardoor het zo’n automatisme is, dat hij me eraan moet herinneren dat het anders gaat.
Zo herinnert Paulus ons eraan in 1 Cor.10:13 dat God voor ons een weg eruit heeft, wanneer wij tot zonden worden verleid. Sommige zonden zijn vaak al zo lang een worsteling voor ons, een valkuil waar we elke keer weer instinken. Het zit in ons denkpatroon, in ons reactiepatroon, we zijn eraan gewent om zo op een bepaalde situatie te reageren. Soms denken we dat we er nooit vanaf komen maar dan rekenen we buiten de kracht van God om.

Luister, zegt Paulus en leer van de geschiedenis. Mozes, die jullie hoog achten, en het volk Israël waren allemaal onder dezelfde wolk, Jezus, en ze dronken allemaal uit dezelfde rots. Ze kregen allemaal hetzelfde geestelijke voedsel, maar de uitkomst of ze bleven staan in verleidingen was verschillend. Sommige vielen voor afgoden, andere probeerden God voor het blok te zette en dingen van Hem af te eisen. Sommige vielen door seksueel immoreel gedrag en anderen vielen door te mopperen, daarom moet je goed opletten, maar……….
‘Geen van deze verleidingen zijn een bovenmenselijk obstakel’. Het is geen “mega-probleem”.
Zelf vind ik de NJB vertaling mooi die zegt “none of this trails which have come upon you is more than a human being can stand”. Want……
“You can trust that God wil not let you be put to the test beyond your strength”. God houdt van ons. Niemand geeft zijn kind een opdracht waarvan hij bij voorbaat al weet dat het kind dat niet aan kan. Hij is een liefdevolle Vader die klaar staat om ons te helpen.
“with any trail will God also provide a way out by enabling you to put up with it”.
Hij heeft voor ons een uitweg klaar om uit die verleiding te komen, hetzij door ons kracht te geven, hetzij door ons uit de situatie te halen, maar Hij laat ons niet zonder hulp staan.
“Schuld” communiceert dat het onze verantwoording is, dat wij sterk moeten zijn en dat wij hebben gefaald als we struikelen.
Gods woord zegt “wees krachtig in de sterkte Zijner macht”, Ef.6:10.

Dat is onze reminder, een liefdevolle opmerking van onze hemelse Vader “Denk erom, Ik zorg voor een uitweg wanneer je in de verleiding komt om het zo te doen zoals je het misschien altijd hebt gedaan. Je hoeft niet allerlei strategieën te bedenken of jezelf te verwijten. Maar laat Mij jou helpen, want Mijn kracht verslaat de sterkste tegenstander”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s