Vrije wil en genade

Reuters; https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vrouwelijke-syriegangers-en-hun-kinderen-in-koerdische-kampen-kunnen-niet-terug-naar-nederland-door-politieke-patstelling~b35d4789/

Mijn man en ik zaten naar een rapportage te kijken over IS- vrouwen die gevangen zaten in een Koerdisch gevangenkamp.
Het wat een indringend verhaal, van angst, onderdrukking, uitzichtloosheid en de dreiging om vermoord te worden.
“Ze kunnen kiezen om eruit te komen”, merkte mijn man op. “Er is altijd een keuze mogelijk! De weg eruit begint met het maken van een keuze”.
“maar hoeveel vrije keuze hebben ze nu echt om te breken met IS? Hebben deze vrouwen de mogelijkheid om zichzelf er ‘een weg uit te kiezen’?”, vroeg ik.
Veel vloeken die in iemands leven aan het werk zijn ten gevolge van de zonde, tasten onze vrije wil aan. Om te beginnen is er angst. Angst was misschien wel het 1ste wat binnenkwam bij de zondeval en is een serieuze belemmering bij het maken van vrije keuzes. Er kan verwarring zijn ten gevolge van een vloek (1Sam.5:6). Mensen verstaan elkaar letterlijk en figuurlijk niet, ten gevolge van een vloek (Gen.11:9). Iemand zijn hart verhard zich ten gevolge van een vloek (Ex.7:13). Mensen raken vervuld met onrechtvaardigheid, boosheid, hebzucht, slechtheid, moord, twist en list (Rom.1:29-31), beschrijft Paulus. Dus kunnen deze vrouwen, werkelijk die keuze maken van oprechte spijt ?

De boze is er op alle manieren op uit om ons de vrije keus te ontnemen, zodat we niet anders kunnen dan naar zijn pijpen te dansen.
God heeft ons een vrije keuze gegeven en die zal Hij nooit aantasten.
De eindconclusie van ons gesprek was, dat alles draait om God die genade geeft.

De boze kan heel veel blokkades opwerpen en een serieuze aantasting van onze vrije wil doen.
Maar God blijft de God van licht, leven en waarheid. Wanneer Zijn licht schijnt in de duisternis die de boze opgeworpen heeft, kan de duisternis niet overwinnen.
Al wat we nodig hebben is Gods genade.
God die in Zijn genade besluit om de angst te binden; onze oren te doen verstaan wat er gezegd wordt. God die de hardheid uit ons doet smelten, de verwarring uit ons verstand weg neemt.
Heer, maak Uw genade groot, zodat ze kunnen kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s