Spreek leven

Matt.9:18-26 Het dochtertje van Jairus
Jezus zei: Gaat heen, want het meisje is niet gestorven, maar het slaapt. En zij lachten Hem uit. Toen de schare uitgedreven was, ging Hij binnen en vatte haar hand en het meisje ontwaakte.

1e9dc1d7a8ee13ab824047de7ab448c8
bron: http://www.redbubble.com/people/marthamitchell/works/7238835-flow?c=81458-hands-and-water

Op 7-9-15 heb ik geschreven over de rol van de vrouw die Jezus’ kleed aanraakt in dit verhaal, in dit stuk gaan mijn gedachten uit naar het meisje wat is overleden.
Mijn gedachten daarover gaan niet zozeer uit van de letterlijke fysieke dood van het kind, maar naar een geestelijk beeld. Misschien een beetje vreemde sprong om te maken, maar ik zie veel mensen waarbij hetgeen God in hen heeft gelegd is “overleden”.
Daarmee bedoel ik het volgende: God had mooie gedachten over ons toen hij ons schiep, hij legde er gaven en talenten in, een karakter, een uniek zijn, woorden en denkwijzen zoals jij die alleen kunt formuleren.
Hij heeft niemand gemaakt met een sacherijnige, mopperige, klagende aard, zo zijn wij niet bedoelt. Soms wordt dit verdedigt met woorden als :”Ik ben nu eenmaal zo”. Maar dat is een leugen, je bent niet je negatieve eigenschappen en God heeft je niet zo gemaakt. Toch zijn er mensen, en misschien ken jij er ook wel een paar, die volledig zo functioneren.
In het begin probeer je dan nog tegengas te geven en ze te laten zien dat het leven niet zo donker is als dat zij die beleven, maar na verloop van tijd geef je het op. Er lijkt geen kruid tegen gewassen, tegen zoveel gemopper. Dat komt omdat het geboden tegenwicht van menselijke antwoorden het verkeerde medicijn is. Het probleem heeft een geestelijke oorsprong en kan daar alleen worden aangepakt.
Er zijn momenten dat we mensen in ons leven niet “dood” moeten verklaren in de vorm van “een onmogelijk project” of “niet te veranderen”. Met als gevolg dat we over die mensen mopperen omdat ze ons irriteren en frustreren,  maar juist voor deze mensen mogen we in geloof gaan staan.
Ze “slapen” en wij zijn in hun leven gezonden om ze wakker te roepen, om profetische woorden in hun leven te spreken, om ze niet zo te laten zoals ze zijn, omdat Jezus ze niet wil laten waar ze zijn en zoals ze zijn.
God neemt de gaven, talenten en beloften die hij ons heeft gegeven niet terug. Ze zijn voor ons, voor eens en voor altijd, ook als we ze tijdelijk niet gebruiken. Niets van hetgeen voor ons heeft bedoelt, is weg, het hoeft slechts wakker te worden gemaakt, tot leven gewekt.

Dit kan bijvoorbeeld door de volgende teksten over iemand te proclameren:
Wordt geschapen naar Gods beeld en Zijn gelijkenis (Gen.1:27)en wees vruchtbaar; het oude is voorbij gegaan het nieuwe is gekomen( 2Cor.5:17)in Christus ben je een nieuwe schepping; wordt levend naar de beloften van de Vader (ps.119:50)maak …levend naar Uw woord, v107.Geef …niet over aan zijn/haar verdrukkers, v122 en laat geen onrecht over…heersen, v133 maar red…naar Uw beloften en leer…Uw inzettingen, v170, 171maar maak hem/haar een boom geplant aan waterstromen die zijn vrucht geeft op zijn tijd (ps.1)
Laat je leiden door de Geest en spreek leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s