Openbaring

Matt.11:27 Alle dingen zijn Mij overgegeven door mijn Vader en niemand kent de Zoon dan de Vader en niemand kent de Vader dan de Zoon, en wie de Zoon het wil openbaren

God kennen, echt kennen komt door openbaring die Jezus ons geeft, zegt deze tekst.
Maar hoe zit het dan met het kennen wat we opdoen door Bijbelstudie, onderwijs of opleiding, dat was de eerste vraag die in mij opkwam.
In sommige kringen wordt deze kennis gezien als, menselijke inspanning voortvloeiend uit het Griekse denken, dus niet uit openbaring, dus verdacht!
Mocht je deze theorie nog nooit hebben gehoord, schuif het dan maar direct ter zijde.
Het gebeurd immers vaak dat uit Bijbelstudie prachtige openbaringen van God tevoorschijn komen en dat je de leiding van de Heilige Geest kan ervaren. Maar zelfs als er Godskennis voortvloeit uit menselijke inspanning, is daar eerst openbaring van Jezus aan vooraf gegaan. Laat me dat toelichten.

tumblr_le0cdkNn6t1qabvzeo1_500
bron: almitra.tumblr.com

Jezus verteld over het koninkrijk God door middel van vergelijkingen. Dit zijn geen buitengewoon moeilijke vergelijkingen voor ons. Toch zegt Matt.13:14-15 dat er mensen zijn die het horen en het niet verstaan. Hadden deze mensen geen verstand, ze konden toch nadenken? Ze waren zelfs Joods waardoor ze Jezus toch makkelijker konden volgen als dat dit soms voor ons is. De meeste van deze vergelijkingen zijn niet echt hogere wiskunde.
Maar de ervaring leert dat als we aan “niet gelovige” Bijbelse waarheden uitleggen dan vinden ze die mooi, maar toch nemen ze Jezus niet aan. Er is geen volledig verstaan en geen inzicht wat die vergelijking voor hen betekend. Het is alleen maar mooi. Openbaring of kennis die geen toepassing kent en geen diepere beleving en het hart niet bereikt, kan alleen maar beoordeelt worden als “mooi of diep”, maar ze kennen God er niet uit. Er volgt geen openbaring uit wie God is en wat het koninkrijk Gods betekend .
Pas na openbaring kunnen ze Jezus aannemen en God leren kennen door die openbaring en het koninkrijk Gods zien.
Dat eenmaal ziende, maakt dat de woorden van Jezus begrijpelijk zijn. Dan worden de woorden van Jezus levend, geeft het inzicht wie God is en is er sprake van Hem kennen.
Na die openbaring vindt studiekennis zijn context.  Het vergroot studie het kennen van de Vader die door Jezus is geopenbaard.
Terecht zegt Jezus “alle dingen zijn Mij overgegeven” en in Zijn handen leidt het tot Leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s