Goddelijke prioriteit.

Jozua 2: 3 De koning van Jericho zond daarop een boodschap aan Rachab: Lever de mannen uit, die tot u zijn gekomen, die uw huis binnengegaan zijn, want zij zijn gekomen om het gehele land te verkennedaisy-712892_960_720n. Maar de vrouw had de beide mannen genomen en hen verborgen, en zij zeide: Zeker, die mannen zijn tot mij gekomen, maar ik wist niet, vanwaar zij waren.  Toen de poort bij het invallen van de duisternis gesloten zou worden, zijn die mannen weggegaan; ik weet niet, waarheen die mannen gegaan zijn. Jaagt hen snel achterna, voorzeker zult gij hen inhalen. Zij had hen echter op het dak doen klimmen en hen verborgen onder de vlasstengels, die zij uitgespreid had liggen op het dak. Die mannen nu (de soldaten) jaagden hen achterna in de richting van de Jordaan …

Het is de herkansing, twee verspieder verkennen het beloofde land, om precies te zijn de stad Jericho en onmiddellijk zijn ze gespot. Het leger rukt uit voor een massale huiszoeking en op één of andere manier weten ze dat ze bij Rachab moesten zijn.
Ik moest denken aan het boek “de schuilplaats” van Corrie ten Boom. In de 2de wereld oorlog had de familie een schuilplaats onder de vloer om hun zonen te verstoppen, om ze te behoeden voor werken in de oorlogsindustrie van de Duitsers. Bij een razzia lukte het ternauwernood ze door het luik te laten zakken, een kleed over het luik te leggen en de eettafel erop te zetten. De soldaten vallen binnen en stellen exact dezelfde vraag als die Rachab werd gesteld :”Waar zijn de mannen?”. De zus van Corrie antwoordde keurig dat ze onder de tafel zaten, waarop de soldaten zich in de maling genomen voelde en boos het huis verlieten.
Rachab vertelde een ander verhaal. De soldaten van de koning geloofden het antwoord van de vrouw :”Ze zijn weggegaan, vlug jaag ze na”, en ze gingen op spokenjacht.
Het was liefde om de mannen Gods te beschermen, maar hoe zit dat nu met waarheid en leugen? Beloont God de leugen, door de hoer Rachab te sparen en haar zelfs een plaats te geven in het geslachtsregister van de Here Jezus? (Matt.1:5)
Ik denk het volgende, het is Zijn genade die de leugen vergeeft en de overweldigende goedheid van God die de liefde beloont.
Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar het meeste van deze is de liefde.(1Kor.13:13). Dat is de Goddelijke orde van prioriteiten, genade gaat boven de zonde uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s