Wat is van de Heilige Geest?

e3dc2a968378f24a4ba87e61f0d2e61dHand. 2: 16 dit is het, waarvan gesproken is door de profeet Joël: En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren, en uw jongelingen zullen gezichten zien, en uw ouderen zullen dromen dromen:  ja, zelfs op mijn dienstknechten en mijn dienstmaagden zal Ik in die dagen van mijn Geest uitstorten en zij zullen profeteren.

De voorgaande discussie vragen zijn relatief oud, maar de laatste tijden duiken er weer nieuwe verschijnselen op die men toeschrijft aan de Heilige Geest. Dat maakt opnieuw een discussie los over de Heilige Geest: Wat is van de Geest en wat is besmet gebied, uit de wereld, spul waar je je vingers niet aan moet branden?
De kernvraag daarin is: Kan God nieuwe dingen doen of zijn de uitingen van de Heilige Geest gelimiteerd tot al wat er in de Bijbel staat? En wanneer je zegt dat er nieuwe dingen kunnen gebeuren die niet in de bijbel zijn beschreven, hoe toets je die dan?

Ik geloof dat God nieuwe dingen zal doen. Hij is een levende God. Na Mozes en de wetgeving stond Gods werken niet in steen uitgehouwen vast, daarna kwamen alle wonderen van Elia en Elise nog. Saul die onder de profeten door de Geest werd overgenomen. En wat dacht je van Daniel in de leeuwenkuil, of met zijn vrienden in het vuur? Die dingen waren nog nooit eerder gebeurt.
Dan komt de openbaring van Gods Zoon met als Zijn wonderen en tekenen, het was nog nooit eerder gebeurt dat de doden opstonden. Joh.21:25  Er zijn echter nog vele andere dingen, die Jezus gedaan heeft; indien deze één voor één beschreven werden, dan zou, naar ik meen, de wereld zelf de boeken, die geschreven werden, niet kunnen bevatten. Daarnaast geeft deze tekst aan dat er nog veel meer gebeurt is, wat wij niet weten.
En dan komt de Heilige Geest, met nog meer. Ik denk dat we God beperken en te klein van Hem denken als we niet verwachten dat Hij nu geen nieuwe dingen meer gaat doen. Gods geschiedenis is geen ”Punt-uit-klaar”, maar een doorgaande lijn. Er komen steeds weer nieuw dingen.

De sleutel ligt dus in tools om te kunnen nadenken/toetsen over de dingen die naar ons toekomen, als ´van de heilige Geest´. Daar zijn verschillende Schriftgedeelten voor te gebruiken. Als je een beetje gaat rond zoeken op google vindt je verschillende richtlijnen die je op weg kunnen helpen.
Maar volgens mij werkt dat alleen als je zelf betrokken bent bij de gebeurtenissen en de feiten kunt nagaan, met mensen kunt spreken.
Het probleem van berichten via internet of social media over handelen van de Heilige Geest is de enorme verwarring: meningen, lof of kritiek,  2de 3de over 4de -handsinformatie, gefragmenteerde informatie of informatie die eenzijdig belicht wordt. Dat is informatie die je niet toetsen kan, omdat je de zuiverheid van de informatie niet kunt garanderen.
Maar dat is mijn mening, wat vindt jij?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s