Wat als God niet geneest?

Daar zit ik dan op de bank, met een voorschrift om rust te nemen en ontstekingsremmers te slikken, want ik heb een slijmbeursontsteking in mijn schouder. Nog voordat ik een doktersafspraak had gemaakt, heb ik gebeden voor mijn schouder. Mijn vrienden leggen mij de handen op en dan komt automatisch de vraag :”Hoe voelt het nu?”. Tja, ik wil niet uit ongeloof spreken, mijn genezing komt eraan, maar voor nu voelt het nog steeds hetzelfde.
Dat brengt ook op de vraag waar ik al jaren over nadenk: hoe zit dat nou met genezing? Sommige mensen worden genezen van de meest onmogelijke ziekten en anderen sterven, ondanks alle gebeden. Dat is lastig te begrijpen.

Van een paar uitgangspunten ben ik wel zeker.
-Wij hebben de opdracht om op zieken de handen te leggen en de belofte van genezing. Marc.16:15-18 “Gaat heen en verkondig…Als teken zullen deze dingen de gelovigen volgen….op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen”.
-Ten 2de: Wij mensen hebben vanuit ons vlees niet de macht om te genezen. God verleent ons Zijn genade en gaven; onder andere van genezing. Het is God die ervoor kiest om door ons mensen heen te werken, ongeacht of we daar nou een speciale gave voor hebben of niet. Hij kan daarvoor iedereen gebruiken, maar het is Zijn macht en Zijn genade die werkt en wij die in gehoorzaamheid zieken de handen opleggen. Dat maakt het voor ons heel eenvoudig om te bidden, want we zijn daarin volledig afhankelijk, we kunnen het zelf niet ‘maken’.

Toch zit ik op de bank….,“Ik vraag me af wat voor bedoeling God hiermee heeft, dat je juist nu thuis komt te zitten?”, vraagt een vriend zich af.
Maar de gedachte dat God ziekte toestaat vind ik een hele lastige. God is namelijk niet de afzender of de maker van ziekte. Hij kan wel elke situatie waarin wij komen ten goede mee gebruiken. Zo weet Hij goede gevolgen uit slechte situaties tevoorschijn te laten komen.
Ik geloof echter dat goed en kwaad, echt zwart-wit zijn.
-Daarbij denk ik aan Jezus die geheel zonder zonde was en zonder compromissen.
-God is heilig en geeft ons de opdracht om naar Zijn beeld heilig te zijn.
-Zonder vlek of rimpel stelt Jezus ons door Zijn bloed voor de Vader.
-Ik denk aan de tekst “God is licht, in Hem is geheel geen duisternis”.
Dat zijn allemaal zwart-wit beschrijvingen van God: geheel heilig, geheel licht, geheel goed. We hebben geen schizofrene God die het nodig heeft om kwaad, ziekte en pijn in te zetten, om te bereiken wat Hij voor ogen heeft. Hij is Almachtig en geheel en al Goed.
De boze is tegengesteld aan God geheel slecht. Daarbij kijk ik even naar Joh.10:10 “De dief komt enkel om te stelen, te slachten en te verdelgen”, en “Joh.8:44 de mensenmoordenaar- er is in hem geen waarheid”.
Als ras-leugenaar probeert hij God de schuld te geven wanneer we niet genezen worden: “God wil nog niet dat je geneest, Hij gebruikt deze ziekte om je iets te leren”.  En als aanklager probeert legt hij schuld bij de mens neer, bijvoorbeeld met de aanklacht: “je hebt niet genoeg geloof. Er is zonde in je leven”.
Die aanklachten veroorzaken 2 dingen: of we twijfelen aan God, of we schieten in de verdediging. Beide uitkomsten zijn voor de boze prima, want het leidt ons af van elk verder onderzoek ‘waarom er gebeurd wat er gebeurd’ en wat onze rol daar echt in zou kunnen zijn?

Aan ons de uitdaging om de schuldvraag opzij te leggen en eerlijk te durven kijken; om te onderzoeken wat nu de werkelijke vraag is. En dan kom ik zoals altijd tot de conclusie dat ik de ‘waarom-vraag’ niet beantwoord krijg, maar dat een vraag die met “hoe” begint weer deuren opent.
Hoe kan ik deel van de oplossing zijn, in genezing? Hoe bevorder ik de kans dat God genezen kan?
Met die vragen houdt Mark Anderson zich bezig in het boek “Overcoming roadblocks te healing”. Hij noemt het zelfs onze verantwoordelijkheid om ons daarin te verdiepen en daar kan ik me wel in vinden. Ik kan alleen verantwoording nemen voor mijn eigen gedrag.
Dus zit ik deze week met een boek op de bank. Leuk vind ik het niet, maar mijn gedwongen rust wordt ten goede gebruikt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s