Startkwalificatie

Matt.3:11 Hij zal u dopen met de heilige Geest en met vuur.

In ons aardse bestaan hebben we huizen vol spullen, boeken in de kast die we al jaren niet hebben gelezen, kleding die we soms niet eens meer passen of keukenapparatuur die we niet gebruiken. Ik heb altijd bewondering voor mensen die dit soort ophopingen zo klein mogelijk weten te houden. Zelf ben ik één van die mensen die nog wel eens 99% van de op te ruimen spullen terug in de kast legt, want het kan nog wel eens van pas komen. Zal je zien dat als ik het weggooi dat ik het binnen een korte tijd toch nodig blijk te hebben en spijt heb van een iets te enthousiaste opruim actie.

Maar als God ons iets geeft, doet Hij dat niet met de bedoeling dat we het netjes in de kast opruimen en het van de plank te halen wanneer het daar de gelegenheid voor is. Gods geestelijke gaven zijn niet het mooie servies dat slechts bij feesten en gelegenheden uit de kast gehaald mag worden. Toch betrap ik mezelf erop dat ik ook in het geestelijke dingen op de plank leg. Ik maak vakjes en structuur van “wat, waar en op welk moment”. Structuur niet verkeerd zo lang het helpend is, maar als het de doorstroming belemmert gaat er iets mis.
God geeft mij iets omdat ik het echt nodig heb, elke minuut van de dag. Het is daarom niet slim om “Geest en vuur” voor een bepaalde gelegenheid op de plank te laten liggen.

Even een aantal losse gedachten ten aanzien van deze uitspraak van Johannes.
Johannes doopte met water maar hij noemt de doop die na hem zal worden gegeven in elk opzicht meer, overtreffend. Die na hem komt is meer, zo groot dat hij zich niet eens waardig acht om Zijn schoenen vast te maken en hetgeen Hij mee doopt is zoveel meer als water.
In de Bijbel is water het beeld van Leven. Hiermee start Johannes de doop met water. Er is eerst leven nodig, maar dan komt het betere, Geest en vuur. Dit is wat het leven echt maakt, wat het tot Leven met de hoofdletter “L” maakt; wat ons tot een Levende geest maakt.
Dat dit direct bij aanvang van Jezus bediening plaats vindt, laat zien hoe fundamenteel nodig we dit hebben, van de beginne af.

De heilige Geest en vuur zijn wat ons doet lijkten op het beeld van onze hemelse Vader, die zichzelf definieert als “Heilig”, als “Geest” en als een “vuur”. Lees maar:2015-05-20-11-09-19.Geest in wind en vuur
*Lev.9:2 Gij zult heilig zijn, want Ik, de HEERE, uw God, ben heilig!
*Joh. 4:24 God is een Geest, en die Hem aanbidden, moeten Hem aanbidden in geest en waarheid. Joh. 6:63 De Geest is het, Die levend maakt;  Joh. 3:34 God geeft de Geest niet met mate.
*Deut.4:24 de Here, uw God, is een verterend vuur, Hand.2:3 en er vertoonden zich aan hen tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op een ieder van hen; zij werden alle vervuld met de heilige Geest.
Hij is Geest en maakt ons levende geesten; Hij is heiligt en heiligt ons; Hij is vuur en doopt ons met vuur. Uit onszelf kunnen we niet op Hem lijken, maar de doop waarmee Hij ons doopt, overkleed ons en doordrenkt ons ermee. Hij vervuld de belofte dat wij naar Zijn beeld en gelijkenis zullen zijn.

Misschien lijkt dit stuk passend bij Pinksteren, maar ik vind het nog meer passen bij een begin.
Het wordt een goed jaar als we onze startkwalificaties niet op de plank leggen, maar het elke dag dragen, inzetten en er vol van zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s