Het net van de visser.

Matt.4:21 ze waren bezig hun netten in orde te brengen.

De bovenstaande opmerking staat direct na de opmerking “Ik zal u vissers van mensen maken”, bij de roeping van Simon, Andreas en de zonen van Zebedeus. Meestal gaat de aandacht uit naar het feit dat deze mannen hun bron van inkomsten achterlaten om Jezus te volgen, of dat Jezus ons vissers van mensen maakt.
Hoe er gevist wordt en wat er met de netten gedaan moet worden, had voor deze mannen geen enkele uitleg nodig. Maar wie niet bekend is met de visserij kan de indruk hebben dat we zelf zo min mogelijk moeten doen om Jezus niet voor zijn voeten te lopen om ons als vissers te kunnen gebruiken.
Een visser weet echter dat vissen vangen soms hard werken is, het gaat niet vanzelf.
Een zeekotter die uitvaart, moet de veiligheid van de haven verlaten.
Hij zet niet zomaar op een willekeurige plaats zijn netten uit, maar op visgronden. Gebieden waar de vis graag bijeen verzameld, omdat er voedsel is.DSC_5065
Daarnaast zijn er verschillende typen visnetten, met een verschillende fijnmazigheid. Het net moet passen bij het soort vis waarop gevist wordt.
Na elke visbeurt wordt het net nagekeken of er geen gaten in zitten en zo nodig gerepareerd. Daarna wordt het net zorgvuldig gevouwen, zodat het niet in de knoop raakt maar zich in één worp ontvouwt als het wordt uitgeworpen.
Ik denk dat de evangelisten onder ons ondertussen deze vergelijking al prima verstaan. Evangeliseren doe je niet in de kerk, maar buiten de veilige haven op een plek waar mensen gemakkelijk te bereiken zijn.  Als je onder een bepaalde doelgroep werkt, is het helpend om daar specifieke kennis van te hebben. Mocht je er achter komen dat er gaten in je net zitten en je op bepaalde vragen geen antwoord kunt geven, dan zal je op zoek gaan naar antwoorden. Daarnaast is het handig als je een goed lopend verhaal klaar hebt, zodat je de aandacht van degene die je wil bereiken kunt vasthouden.
Maar het God die de mensen brengt.
Dat zien we terug in Joh.21 waar de discipelen de hele nacht hadden gevist en niets hadden gevangen. Het hing niet af van hun vakkundigheid als visser, zelfs de beste visser haalt wel eens lege netten op. Maar dan zegt Jezus hun nog eens hun netten uit te zetten aan de andere kant van de boot.
Vakkundigheid en luisteren naar de Heer van de vissen, gaat hand in hand.
Ze kunnen immers enkel hun netten aan de andere zijde uitzetten, omdat ze hebben voldaan aan al die stappen die in de vergelijking zijn beschreven. Het is niet zo dat ze pas op het moment van de opdracht als een gek op zoek gaan naar een bootje, om dan pas te gaan leren hoe ze een net kunnen uitwerpen. Ze konden het al en die kundigheid wordt in Gods handen tot uitmuntendheid voor het koninkrijk Gods.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s