Volmaakt zijn.

7562e6ba7c36c256a2aca28dedd94ef4
bron: Gallery4Collectors

5:17 Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden.

Door de eeuwen heen zijn er “goede mensen “geweest , die vanuit het hart en soms fanatiek, hebben getracht een zondeloos, heilig te leven te leiden en allen hebben gefaald. Van Abraham, Jozua, Samuel, Elia, David tot aan Maleachi, waren ze door God geliefd, maar niet zondeloos.  Perfectie is een onhaalbare goal. Dat maakt perfectie tot een wrede tuchtmeester.
Jezus heeft het in Matt.5:17-48 erover hoe strikt die wet nu eigenlijk is. In plaats dat Hij ons geweten sust, dat het allemaal niet zo ernstig is, doet Hij er nog een schepje bovenop. Iemand uitschelden wordt in dezelfde lijn geplaatst als moord. Een vrouw met begeerte bekijken staat gelijk aan echtbreuk. Je zal je vijanden lief hebben en voor ze bidden.
Allen die Zijn woorden horen of lezen weten dat ze schuldig zijn en dat het onmogelijk is om hieraan te voldoen. Het kan niet, niemand zal foutloos genoeg kunnen zijn om “Goed” te zijn, in het licht van de wet.
En het is maar goed dat Jezus dit zo scherp stelt, want hoe snel zijn we niet geneigd om ons handelen te vergoelijken :”Zo erg is het toch niet, ik doe er toch niemand kwaad mee, iedereen doet dit dus ik ben niet minder slecht als een ander”. Maar je kan het aardse niet met het hemelse vergelijken.
Jezus weet dat we in onze blindheid onszelf een aards referentiekader voor ogen zullen schetsen, maar Hij schetst ons een hemels beeld voor ogen, zodat we weten dat we weten dat wij het niet kunnen.
We hebben Hem nodig. We hebben de genade die Zijn volbrachte offer heeft bewerkstelligd nodig.
We hebben Zijn genade elke minuut van de dag nodig.
Hij is gekomen, niet om ook maar iets af te doen aan de wet, maar om hem te vervullen.
Geen woord, geen letter en geen enkel punt of streep van de wet wordt ongeldig, maar voor elke overtreding is betaald.
Die genade maakt dat dit Bijbelgedeelte kan eindigen met de zin v48 Gij dan zult volmaakt zijn, gelijk uw hemelse Vader volmaakt is.
Het Griekse woord wat hier wordt gebruikt voor `volmaakt` is  teleios, wat betekend: compleet zijn in al zijn delen, volgroeit en compleet in Jezus Christus. Deze volmaaktheid kan wel gebiedende wijs in de zin worden gebruikt, omdat het niet afhankelijk is van onze eigen inzet.
Het is al volmaakt volbracht, daarom zullen wij volmaakt zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s