Het is wie je bent.

5:13-16 Gij zijt het zout, Gij zijt het licht

Het Griekse werkwoord wat hier wordt gebruikt is “zijn”.
Dat is iets waar je niet voor kan werken, je bent het.
Het is onze identiteit als kind van God.
Alles wat er voor nodig is, is simpelweg een kind van God zijn en je zal een zoutend zout zijn, door Zijn inwoning in jou.
De “Ik ben wie Ik ben” maakt ons “wie we zijn”.
Je kan er voor kiezen om even geen kind van God te zijn, maar zodra je besluit Zijn kind te zijn, ben je zoutend zout en lichtend licht, omdat dit de eigenschappen zijn van een kind van God. Besluiten we echter ons even niet als Gods kind te gedragen, dan worden we kleurloos, zoutloos.
Feitelijk verliezen we dan onze identiteit.
Ik ben van mening dat het verlies van identiteit ons aanzet tot werken, om uit eigen kracht iemand te zijn. Als je niet veel identiteit hebt, zal je je waarde proberen te ontlenen aan wat je doet, aan prestaties.
Prestaties of werken, zijn gevoelig voor imperfectie, kritiek en afwijzing. Het gevolg is gekwetstheid en de pijn die hieruit voortvloeit leidt tot gedrag. Gedragingen die hier vaak uit voortkomen zijn, vallen in een vicieuze cirkel van nog harder werken en nog perfecter proberen te doen. Of juist het tegenovergestelde, zo min mogelijk doen en zo onzichtbaar mogelijk zijn, want dan is er niets om op afgekeurd te worden. Maar ook verbale agressie van constant jezelf verdedigen of steeds de ander voor houden hoe goed je dat hebt gedaan, komen voort uit een identiteit gebaseerd op “doen” in  plaats van “zijn”.

Ten gevolge van de zondeval zijn we allemaal in onze identiteit aangetast. Dus wanneer je jezelf herkent in de bovenstaande analyse, welkom bij de club. Je bent niet alleen en mocht je menen die ene bijzonder uitzondering zijn die foutloos weet wat het is om een kind van God te zijn, denk dan nog maar een keer na 🙂 .
Maar we kunnen wel  groeien in onze identiteit. Hoe doe je dat?
2 Petr.1:10 geeft ons daar een sleutel voor :”Beijvert u des te meer om uw roeping en verkiezing te bevestigen…”. ( Met betrekking tot onze identiteit is de context van deze zin zekerwinegrowing-972891_640 de moeite waard om te lezen en over na te denken, dus lees ook v3-11).
Petrus zegt dat je er een doel van mag maken om te bevestigen wie je bent en waar je voor gemaakt bent. Er zijn talloze manieren waarmee we onze identiteit kunnen bevestigen.
We kunnen groeien in kennis over onze identiteit en dit hardop uitspreken. “Ja, ik ben zout en ik ben licht, want U heeft mij zo gemaakt”. Dan bevestigen we dat God gelijk heeft en dat dit de waarheid is.
Er naar handelen bouwt nog sterker op. Door te ervaren dat iets werkelijk zo is, zal je steeds vaker en sterker zo durven te zijn, doordat de praktijk Gods waarheid bevestigt.
Maar maak er een goal van om te “zijn” in plaats van te doen.
Je hebt namelijk niets te verliezen, je bent al waardevol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s