Gelukkig en gezegend

Matt.5:3-11 Zalig zijt gij

cd8a26b126fdefb4b0c2543ac1a1a87a
bron: esbocosermao.com

“Zalig” is een vertaling waarvan ik toch even moest opzoeken wat daar nu precies mee bedoeld wordt. Het betekend “gelukkig, gezegend”.
Je bent gelukkig, gezegend, als je niet vol bent van jezelf. Het vervolg van de zin impliceert namelijk een volheid van God: “want hunner is het koninkrijk der hemelen”. Dat lukt niet als je vol bent van jezelf, zorgen of wereldse activiteiten. Je kan slechts in het koninkrijk van Gods zijn als je dicht bij Hem blijft.
Gelukkig en gezegend zijn de zachtmoedigen, ja dat snappen we; gelukkig en gezegend de barmhartigen; gelukkig en gezegend de reinen van hart; gelukkig en gezegend de vrede stichters, amen. Maar de andere zaken die in die tekstgedeelte worden beschreven zijn lastiger te herkennen als “gezegend”.
Gelukkig en gezegend als je verdriet hebt? Gelukkig en gezegend als je hunkert naar gerechtigheid, dat betekend dat je onrecht hebt meegemaakt. Gelukkig en gezegend als je wordt vervolgt? Als je naam door het slijk wordt gehaald, mensen leugens over je spreken en jou goedheid verdraaien tot iets lelijks?
Het is geen gevoel van geluk en gezegend zijn.
Het is een situatie die Jezus beschrijft.
In deze situaties zijn we niet alleen. In dit soort situaties is God heel dicht bij om onze pijn en verdriet in Zijn handen te nemen en antwoord te geven op onze nood.
In al die andere situaties kunnen we het ook niet uit eigen kracht, maar in tijden van verdriet, onrecht en vervolging voelen we dat we het niet alleen kunnen.
In tijden van verdriet neemt ons gevoel de overhand, waardoor het moeilijker te onderscheiden is waar God op die momenten is en wat Hij voor ons doet. Het is een leerproces om je niet in die emoties te laten vangen en vast te houden aan wat God zegt. Haal de teksten, beelden en dromen die Hij heeft gegeven, naar voren, vergroot hetgeen je gekregen hebt. Ook al lijken de uiterlijke omstandigheden daarmee niet in overeenstemming, toch is God nog steeds liefdevol, barmhartig en trouw.
Niets wat Hij heeft gezegd of heeft gegeven is weg, ondanks hetgeen er gebeurt.
Dit zijn de momenten om juist dichter bij Hem te komen, Hem groter te maken en meer plaats te geven als de omstandigheden en dan zal je zien hoe gezegend je bent. Waar anderen in de wereld zonder hoop en zonder God staan, zich proberen te verdedigen uit eigen kracht, hebben wij een echte Hulp. Alles kan veranderen maar Zijn woord verandert niet. Hij neemt niets terug van het goede wat Hij voor jou heeft opgestapeld. Hij trekt het plan wat Hij voor jou leven heeft gemaakt niet terug als er menselijkerwijs naar onze zienswijze, iets mis gaat.
Hij heeft ons lief met een volmaakte liefde en Hij is niet van plan daarmee te stoppen als het niet zo loopt zoals wij denken dat het zou moeten lopen.
In die vastheid die “Ja en amen”, trekt Hij ons boven onze emoties uit.
We zijn gelukkig en gezegend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s