God die in het verborgene ziet

Matt.6:4  uw Vader die in het verborgene ziet, zal het u vergelden.

Herhalingen in een tekstgedeelte zijn als een uitroepteken achter een zin. Ze zeggen “let hierop, dit is belangrijk, dit is een waar woord”. Een voorbeeld van een directe herhaling zijn verzen waarbij de woorden “voorwaar, voorwaar”, voorafgaan. Wat zoiets wil zeggen als: “wees hier zeker van”.
Matt. 6:1-18 gaat over onze handel en wandel en tot drie keer toe staat er die zin: “uw Vader, die in het verborgene is;  uw Vader, die in het verborgene ziet zal u vergelden”, v4b, 6, 18.
Voor sommige mensen voelt het misschien bedreigend dat God alles ziet, maar deze herhalingen staan in relatie tot de drie onderwerpen die deze tekstgedeelten behandelen. Het gaat over aalmoezen geven, bidden en vasten. Met betrekking tot andere onderwerpen zoals de wet, wordt niet benadrukt dat God de verborgen dingen ziet. De herhaling is dus niet bedoelt om ons een schuldgevoel te geven.
Aalmoezen, vasten en gebeden zijn specifiek handelingen die uiting geven aan onze relatie met onze hemelse Vader. Die uitingen horen in die relatie met onze hemelse Vader thuis, zoals een liefdesverklaring aan onze partner thuis hoort binnen die relatie en niet gehoord hoeft te worden door de rest van de wereld. Anderen mogen het horen, maar het is niet bedoelt als een uithangbord voor de rest van de wereld in de zin van: “Kijk eens hoeveel wij van elkaar houden”.
Met deze herhaling verzekert God ons dat Hij onze liefdesuitingen naar Hem, ziet en hoort. Wees er zeker van dat het niet onopgemerkt aan Hem voorbij gaat.

Magical bird takes flight.
bron: Playbuzz

V6:1 “Ziet toe dat je je gerechtigheid niet doet voor mensen om door hen opgemerkt te worden”, krijgt in deze context een andere betekenis dan in het voorgaande blogstuk, waar het ging over de relatie tussen mensen onderling. In relatie tot God is het bijna ongepast om onze liefdesuitingen als visite kaartje naar de rest van de wereld te gebruiken. Alsof die relatie niet reëel genoeg is en bevestiging van mensen nodig heeft. Of erger nog, dat we op één of andere manier van groter hemels gewicht zouden zijn als we deze dingen doen.
Hetgeen binnen die relatie met onze hemelse Vader gebeurd, zal door onze hemelse Vader worden beantwoord. Of dit nu bestaat uit het vrijzetten van direct gerelateerde zegeningen of juist een groei en verdieping in onze relatie met God, of dat het wordt opgespaard als een schat in de hemel, alles is mogelijk.
Net als in een huwelijksrelatie kan een liefdevolle handeling verschillend worden beantwoord. Er is geen standaard programmering in de zin van, als ik die knop indruk komt er dit resultaat uit. Het is logisch dat een bepaalde handeling een bepaald resultaat vrij zet, in die zin is er heus wel een lijn te ontdekken, maar we mogen niet op die manier een soort calculatie maken. Als we op die manier berekenend handelen met een gewenst resultaat voor ogen, is het bijna alsof we God proberen te manipuleren en dat zal zeker niet slagen. We hebben een groot God, alles is aan Hem onderworpen en Hij kan alles gebruiken om ons te antwoorden. Maar wat Hij ons wil verzekeren is dat Hij het hoort en ziet, en ons zal antwoorden. Hij weet wat we nodig hebben en zal ons voorzien op Zijn manier en op Zijn tijd.
Matt.7:7 Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal worden opengedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s