Zeven keer zeventig maal

Matt.18:21 Here hoeveel maal zal mijn broeder tegen mij zondigen en moet ik hem vergeven? Tot 7x toe? Jezus zei: “Niet 7x, maar tot 70 keer 7”.

In de eerste instantie als je dit leest denk je “oké, de boodschap is duidelijk, ik moet dus eindeloos vergeven”. Maar de getallen van 7X70=490 zijn in de Bijbel een getallen van betekenis. Hoewel ik geen fan ben van numerologie, is het in dit geval zinvol om ernaar te kijken.

Binnen de wet komt er in de tijd 3x een “rust” voor; de 7e dag, het 7e jaar en het Jubeljaar (7 x 7 jaar). Onder de wet vergaf God 1x per jaar het volk; of 49 maal in elke Jubeljaarcycli; of elke tien Jubeljaar 490 maal. Jezus wist dat God het volk onder normale omstandigheden 490 maal zou vergeven voordat hij de rekening opmaakte.
Jezus antwoord  over  490 keer vergeven, wordt nader uitgewerkt met een gelijkenis, Matt.18:23. Namelijk een zekere koning had een slaaf die hem 10.000 talenten schuldig was, oftewel een hele hoge schuld. Toen de tijd aanbrak om de schuld af te sluiten (na 490 dagen) smeekte de slaaf om genade, waarna de koning hem de schuld vergaf.
Petrus was bekend met de toenmalige looptijd van een lening, daardoor onderwees de vergelijking op meerdere fronten.

Dat de Goddelijke geschiedenis ook wordt gemeten in Jubeljaren en perioden van 490 jaar is ook zichtbaar in de historie van het Joodse volk.  Eén voorbeeld, in de tijd van Jesaja en Micha werden de voorschriften in zake het Jubeljaar niet overal in acht genomen, waarop deze profeten een bittere klaagtoon aanheffen over het verzaken van de wet. In Lev.24:34 waar het gaat over zegen en vloek, wordt aangekondigd dat het verzaken van de sabbatsjaren vergoed moeten worden. Het aantal jaren dat het land als straf langdurig woest zou liggen, is zeventig (Jer. 25:11,12; 29:10; Dan. 9:2). Van het begin van het koninkrijk in 1095 v.C. tot de eerste wegvoering naar Babel in 605, dit is een periode van 490 jaar. Dan is de maat vol, de volle looptijd is verstreken en het volk gaat in ballingschap.law-419057_960_720

In de eindtijd profetieën komt ook deze tijdseenheid terug. Wie de Bijbel een beetje kent denkt daarbij direct aan de eindtijd profetie van Daniel 9:24 zeventig weken zijn bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtredingen te voleindigen, de zonde af te sluiten, de ongerechtigheid te verzoenen en om eeuwige gerechtigheid te brengen. De gebruikelijke uitleg gaan ervan uit dat er hier wordt gesproken van jaarweken, dus 490 jaar.
490 Jaar vergeeft God, heeft God genade met het volk en dan is de maat vol. De tijd van zonde komt tot een eind.

Er is dus niet volledig sprake van een eindeloos vergeven, er is een looptijd waarop God de balans opmaakt. Ook aan het einde van de looptijd kan Hij besluiten genadig te zijn en de schuld kwijt te schelden, maar het kan ook een eindbalans zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s