Heiligheid van de tempel

Matt.21:13 Mijn huis zal een bedehuis heten, maar jullie maken het tot een rovershol.

DSC_2918
N.M.Wagemans 2014

Jezus kwam tijdens zijn leven op aarde verschillende keren in de tempel en er worden vele activiteiten genoemd die in Gods huis plaats vonden.
Jezus werd na zijn geboorte naar de tempel gebracht en Jozef en Maria brachten offers voor hun 1st geboren zoon.  Als tiener was dat de plaats waar Hij was toen zijn ouders Jezus kwijt waren en hij ondervroeg de Schriftgeleerden (Luc.2:46). Hij wandelde in de zuilengang in het voorhof (Joh.10:23). Jezus genas er blinden en kreupelen in de tempel (Matt.21:14). Hij onderwees in de tempel (Matt.21:23; 26:55; Joh.8:2). Hij beloofde dat de aardse tempel zou worden afgebroken en dat Hijzelf een nieuwe tempel zou doen herrijzen (Joh.3:19, 21).
De tempel speelde dus een grote rol ik Zijn leven en Hij wil dat het ook een grote rol speelt in ons leven, anders zou Hij niet spreken van het oprichten van een nieuwe tempel.
Naar Zijn voorbeeld mogen we wandelen in de nieuwe tempel van Zijn lichaam. Zijn waar Hij is, aan de rechterhand van de Vader. We mogen er genezing ontvangen, onze offers brengen en ons laten onderwijzen.
Maar alle activiteiten van handelaren en bankiers joeg Hij de tempel uit. De tempel is geen plek voor zelf verrijkende economische belangen.

Was dat nu specifiek een probleem van die tijd of werd het juist geschreven met het oog op deze tijd?
Afgelopen zaterdag was er een conference van Pieter Derks die een aantal rake dingen als grap naar voren bracht. Het kwam erop neer dat hij stelde dat we veel te ver doorslaan in het economische denken. ‘Het begint wel op een nieuwe geloofsstroming te lijken, de economie als alternatief van God. Niemand heeft de economie ooit gezien of gesproken, er is geen bewijs dat de economie echt bestaat, maar we doen er alles voor om de economie tevreden te houden’. Hij sprak de verwachting uit dat banken de kerken van de toekomst worden, we de hand op de pinpas leggen en een euroteken slaan…..’.
Hoe grappig ook, dit kenschets ook de maatschappij waarin we leven.
Anderzijds is de discussie, hoe we ervoor waken dat de kerk op de wereld gaat lijken, ook van alle tijden. Maar als we onvoldoende onderscheiden wat die de wereld kenmerkt  kunnen we er ook niet waakzaam voor zijn en het de tempel uit jagen als het nodig is.
In onze tijd neemt economie een ongekend grote plaats in. Het is geen plaatselijke afgod.
Het is ook de tijd waarin het licht van God steeds helderder mag gaan schijnen.
Laten we een voorbeeld nemen aan Hanna (Luc.2:37) die begreep waar de tempel voor bedoeld was :”zij diende God onafgebroken in de tempel met vasten en bidden, nacht en dag”.
Gebed: Heer help ons in uw bedehuis te zijn, nacht en dag. Reinig ons van de geest van de wereld, maar maak ons vol van Uw Geest, in Jezus naam.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s