Een bloeiende tuin

garden-bench-478517_960_720Jes.32:15-17 , totdat over ons uit gestort wordt de Geest uit de hoge. Dan wordt de woestijn een gaard en de gaard gelijkt een woud; dan woont het recht in de woestijn en de gerechtigheid verblijft in de gaard. En de vrucht der gerechtigheid zal vrede zijn, de uitwerking der gerechtigheid rust en veiligheid tot in eeuwigheid.

Laat ik 1st iets over de achtergrond van deze tekst zeggen. Voorafgaande aan de beschreven situatie, voordat de heilige Geest wordt uitgestort, beschrijft Jesaja een andere situatie. Daar gebruikt hij woorden als: er groeien doornen en distels, verlaten huizen en burchten, eenzame plaatsen waar wilde dieren wonen.
Gezien de context ben ik van mening dat de beschrijving geen betrekking heeft op een letterlijke situatie waarin het land verkeerd, maar een geestelijke situatie. Woorden als `gelijk een woud` wijzen op een vergelijking.
Jesaja schrijft voor de ballingschap, een deel van dit profetische beeld heeft daar zeker betrekking op, maar deze maat van herstel die wordt beschreven als de Geest uit de hoge wordt uitgestort, heeft in Israël in die tijd nog niet plaats gevonden. Het mag daarom worden opgevat als een herstel wat beschikbaar geworden is sinds Pinksteren. Het is ook niet ondenkbaar dat de heilige Geest herhaaldelijk in golven wordt uitgestort en dat dit gepaard gaat met herstel. Daarmee heeft het mede betrekking op de tijd die komen gaat.

De gevolgen van de uitstorting van de Geest uit de hoge zijn heerlijk en er is weinig zweverigs aan de beschrijving. Wat voor die tijd voelde als een woestijn, wordt als een tuin en een bos. Alles komt er tot groei en bloei.
Het is heerlijk wanneer je de dingen gaat doen die bij jou passen, het gevoel dat je helemaal jezelf mag zijn en als een puzzelstuk op zijn plaats valt. Als er weer groei is in plaats van stilstand; als je dagen niet meer onplezierig heet of koud zijn, maar aangenaam en fris. De heilige Geest doet dat.
Eigenschappen van God wonen waar de heilige Geest is, want die Geest komt van God en is gelijk beeldig aan God. Gerechtigheid en recht kenmerken het herstel. En het werkt vrede, rust en veiligheid uit.

Dit is een situatie om naar te verlangen en niets om bang voor te zijn.
Gebed: Heilige Geest ik nodig U uit om vandaag te komen in mijn leven en alles tot groei en bloei te brengen. Vul mijn leven met Uw recht en gerechtigheid. En dank U wel voor Uw genade en U vrede, in Jezus naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s