Pinksteren

a102c9963ece2b6e0a7cdc7d2e6624fb
bron: lovepeaceandharmony.org

Joh.14:16 Ik zal de Vader bidden dat Hij u een andere Trooster geven zal.

Wauw, de Zoon van God “himself” ; die alle macht heeft;  die weet wat goed is; die alle kennis, wijsheid en inzicht heeft….zegt: Joh.16:7 Het is beter voor u dat Ik heen ga. Want indien Ik niet heenga, kan de Trooster niet tot U komen,
Ik dacht dat de lijfelijke aanwezigheid van Jezus hier op aarde het allerbeste en het allermooiste was wat ons maar kon gebeuren, maar Hij noemt het zenden van de Trooster ‘beter’.
Ze zijn beiden van God en hebben beiden dezelfde eigenschappen en majesteit als God. Maar in een fysiek menselijk lichaam is Jezus gebonden aan een plaats en tijd.
In die zin is de Geest beter, want hij zal “de wereld overtuigen 16:8”. De Geest kan overal tegelijk zijn en iedereen onderwijzen, volle waarheid spreken, de toekomst verkondigen en Troosten. En Hij kan tot in eeuwigheid bij ons zijn, zegt 14:17, we zijn geen ademtocht alleen, nooit meer: “Hij blijft bij u en zal in u zijn”.

De vertaling ‘Trooster’ schiet trouwens tekort  met betrekking tot het Griekse woord paraklétos. Het wordt ook gebruikt in de betekenis van : advocaat, intersessor (iemand die tussen beide treedt en voorspraak doet) of Helper.
Maar er is meer, 26-4-16 schreef ik dat een kind zich moet hechten aan zijn ouders om zich veilig te voelen, en hier komt opnieuw het werk van de Geest in beeld. Joh.14:18 schrijft “Ik zal u niet als wezen achter laten”, Paulus spreekt van de Geest van het Zoonschap Rom.8:15. De Geest helpt ons als zonen en dochters te gedragen, ons veilig te voelen en een relatie met de Vader te hebben. V20 “In die dagen zal je weten, dat Ik in mijn Vader ben en jij in Mij en Ik in jou”. Je zal het weten door de heilige Geest.
De heilige Geest helpt je ook Gods geboden te bewaren, nog zoiets wat we zelf niet kunnen. Ons eigen vermogen schiet te kort om dat te kunnen doen, maar een vrucht van de heilige Geest is zelfbeheersing. Vol van de heilige Geest wordt het een stuk gemakkelijker om een heilige levenswandel na te streven.

Dit is slecht een beperkte opfrissing waar Pinksteren ook al weer over gaat, maar als de heilige Geest dan zo onmisbaar is, waarom laten we ons dan afschrikken door verschijnselen waar het mee gepaard kan gaan?
Ook in het natuurlijke gaat vuur gepaard met hitte, licht en straling. In het O.T wat de verschijning van God op de berg Sinaï zeer ontzagwekkend en toen Hij de tempel vulde konden de priesters niet meer op hun benen  staan. In die zin is het verbazingwekkender dat de heilige Geest zich bij Jezus doop laat zien als een duif.
De heilige Geest kan zich laten zien als Gods macht, maar ook als een gentleman. De keus is echter niet aan ons, hoe wij zijn presentatie prefereren. Hij blijft God.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s