Ja, dat doe ik!

Ik wil beginnen met een vraag. Hoe lastig vindt jij het om objectief naar jezelf te kijken en te erkennen “Ja, dat doe ik”. Dit is mijn gedrag.
Iets onder ogen durven te zien is namelijk de sleutel die groei ontsluit.
Door te zien en te erkennen ontstaat de mogelijkheid om te veranderen, te groeien, een goede hulpvraag te stellen of juist te kunnen zien dat je ergens goed in bent.
Wie regelmatig dr. Phil kijkt kent vast wel zijn uitspraak “je kan niet veranderen, wat je niet erkent”. Toch ontkennen we heel vaak en kijken we met een balk in ons oog, naar de splinter van een ander. Of we dragen andere oorzaken aan, we kunnen er niets aan doen, die ander of de situatie veroorzaakt ons gedrag, wij konden echt niet anders.
Vanaf het eerste moment God aan Adam en Eva vroeg :“Hebben jullie van de boom gegeten, waarvan Ik je verboden hebt te eten”, zien we een vast patroon die door de zondeval is ontketend. “De slang heeft het gedaan; de vrouw die U mij heeft gegeven”, dat maakte dat we hebben gegeten.

Je zou misschien verwachten dat een heel jong kind nog puur is, maar spreek een peuter die met anderen speelt aan op het feit dat hij schreeuwt, dan zal het kind direct naar een ande41b458c20a6f8cb307d52121c41b1aa7r wijzen, want hij heeft zijn blokje afgepakt! We kunnen het helemaal over zijn gedrag hebben, want de focus is op de foute ander.
Wil je met je collega in gesprek over een bepaalde manier van handelen, dan zal die hoogst waarschijnlijk gaan uitleggen waarom hij dit doet zoals hij het doet, verwachtend dat jij het dan begrijpt.
En soms zijn er hele begrijpelijke redenen, maar dat maakt het gedrag of de handeling die is gedaan niet anders. Zoals mijn dochter zo mooi opmerkt: Het feit dat iemand in een rolstoel zit, maakt de pijn niet minder als hij tien keer over je tenen rijdt”.

Daarom zijn er geen grote of kleine zonden voor God, zonde is gewoon gedrag wat Hem pijn doet. Verstoppen, recht praten of beargumenteren maakt de situatie eigenlijk slechter, want het verandert er niets.
De weg tot de oplossing is niet moeilijk, het vraagt alleen van ons om te erkennen wat we doen en God staat met open armen voor ons klaar. Jes.1:18 Kom en laat ons tezamen richten, laten we deze zaak regelen, vertaald de NIV. Al waren je zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als de sneeuw. Al zou je van top tot teen diep donker rood gekleurd zijn, zo fout, dan zal de genade van de Zoon je er helemaal van schoon maken. Als jij gewillig bent en luistert zal je het goede van het land eten.
Het erkennen van de waarheid over ons eigen gedrag, maakt ons vrij en het zet het goede van God vrij; Zijn genade, Zijn verlossing en bevrijding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s