wijsheid door verdriet

Hoe je omgaat met moeilijkheden in je leven, is bepalend voor de uitkomst hoe je er zelf als mens uit tevoorschijn komt. Niemand kiest ervoor om een mopperige, negatieve, v4fcebba42b412fcfa491b10776deb416enijnige of bittere persoon te worden. Hoe komt het dan toch dat sommige mensen veel lijden mee maken in hun leven en daar mooi uitkomen, terwijl een ander er geen prettiger mens van is geworden?
Onderweg naar die uitkomst, zijn er vele keuze momenten geweest die een negatieve uitslag tot een feit hebben gemaakt.
Prediker 1:18 Want in veel wijsheid ligt veel verdriet, en als iemand kennis vermeerdert, vermeerdert hij smart.
Dat lijkt een depressieve gedachte, maar Prediker laat zien dat lijden en verdriet, kennis en wijsheid  als opbrengst kunnen geven. De keus die onderweg gemaakt wordt is dat deze persoon zich steeds in het lijden afvraagt “Wat kan ik hiervan leren?”.
Iemand die na veel verdriet daar met een zacht hart uitkomt, heeft onderweg gevraagd :”Heer laat mij Uw genade en Uw liefde zien in deze situatie”.
Wie te midden van de nood roept :”Ik wil Uw wonderen en Uw oplossingen zien in dit probleem”, die zal er met een sterker geloof uitkomen en een getuigenis hebben.
Al deze vragen zijn zinvol om vast te houden in het midden van de storm, omdat ze de situatie overstijgen en God erboven plaatsen.
Zien op de situatie, je erover beklagen, je er tegen verzetten, ervoor vluchten, je verantwoordelijkheden bij anderen op hun bordje leggen of in boosheid blijven hangen, zal een vrucht doen groeien van bitterheid, mopperigheid, boosheid en venijn.
Mag je dan niet boos zijn? Natuurlijk wel, maar het zijn geen emoties om in te parkeren. Het zijn normale emoties die we allemaal als mens ervaren, maar dan weer door. Je kan niet in die emoties blijven, ga erdoorheen want ander geven ze een ongewenste uitkomst.
Ga er doorheen, leer van de moeilijkheden en vraag God om Zijn sterkte, Zijn kracht, Zijn wonderen, Zijn genade en Zijn vrede. Zodat we meer gaan lijken op Hem, door de moeite heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s