Nuchter!?!

Het gebeurde me in een flits, verontwaardiging, het gevoel dat er onrecht werd gedaan op basis van een compleet onduidelijk argument. En voordat ik het me goed en wel gerealiseerde, was ik de addtext_com_MDkzNDI3MzIxMgstrijd aangegaan, want dit kon niet, niet goed voor de kids, onlogisch, en een rare redenatie…..zo reageren mijn emoties in mij. Het koste me dan ook wat tijd om die emoties weer los te laten en om weer in balans te raken. Toen ik erop terug kon kijken verbaasde ik me over de heftigheid en de kracht van mijn eigen gevoelens. Ik was me er niet van bewust dat ik zo sterk kon reageren.
Door afstand te nemen en objectief ernaar te kijken was ik ook in staat om onder ogen te zien dat ik niet perse gelijk had, ook al voelde het zo sterk als onrecht. En het was nog maar de vraag of de werkwijze die nu was toegepast wel handig en oplossend was geweest.
Op de terugweg op mijn fiets naar huis vergaf ik mijn collega, accepteerde de beperkingen van de mensen met wie ik samenwerkte en mijzelf; bad om rust in mijzelf, om Gods macht, liefde en gerechtigheid in de situatie.
Maar de rust kwam pas echt toen God de volgende morgen tegen mij zei : kom tot bezinning en wordt nuchter (1Petr.4:7) zodat je kan bidden.  En de onderstreepte teksten lichten op wandelt in de vreze de tijd uwer vreemdelingschap.
Emoties kunnen een zeer krachtig signaal afgeven en het is goed dat ze signaal afgeven. Zoals een brandalarm luidt genoeg moet klinken om iedereen te waarschuwen bij brand, maar het is niet de bedoeling dat er dan paniek uitbreekt en we als een kip zonder kop gaan reageren. Dan gebeuren er ongelukken, bij brand is er een plan en mensen die een bepaalde taak moeten invullen.
Bij heftige emoties is het beter om God de leiding te geven, te luisteren naar de stem van de heilige Geest. Uiteindelijk ben ik daar niet geplaatst om mijn eigen gelijk te halen, maar om God te dienen, Zijn liefde te laten zien en Hem groot te maken. Emoties zijn er niet om als een kip zonder kop in mee te gaan.
Oké, dat laatste stuk was even niet zo goed gelukt. Dank U wel voor Uw genade, ik mag falen en opnieuw beginnen.
Het was even een wake-up-call, emoties zijn sterk en kunnen je even volledig de baas zijn in een situatie, maar dat wil niet zeggen dat die emoties de waarheid zijn, dat ze werkelijk gelijk hebben en zeker niet dat ze leiden tot goed handelen.
1 Tess.5:8 Laten wij die de dag toebehoren, nuchter zijn, toegerust met het harnas van geloof en liefde en met de helm van hoop der zaligheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s