Aannames?

DSC_5708
Zonsondergang op Corfu.

Joz.22:9-34

De stammen die over-Jordaans gebied hebben uitgekozen om in te wonen, mogen terugkeren naar het gebied wat zij erfelijk bezitten, maar het centrum van God, het hart van Israël, is in Silo waar de Tabernakel is opgericht. Om daar aan te herinneren bouwen de Rubenieten, Gadieten en de ½ stam van Manasse een groot altaar. En dat valt niet goed bij de rest van Israël!
Ze hebben gehoord dat……..en vinden dat……..en staan direct klaar om ten strijde te trekken (v12) tegen hun eigen broeders.
Ik denk dat wij allemaal die fout wel eens hebben gemaakt. We horen iets, nemen aan dat het gaat over…. en dat het niet anders geïnterpreteerd kan worden als….., dus schieten we in emotie. Maar daarmee kunnen we er flink naast zitten. Het is beter om eerst met de persoon in kwestie te gaan praten om na te gaan wat nu precies de bedoeling is.
Dat is ook het besluit wat Israël in Silo nam en ze zonden een groep afgevaardigden. Ze vroegen wat de intenties nu precies waren, want zij waren van mening dat er sprake was van afgoderij. En in het verleden, hadden ze daar nare ervaringen mee opgedaan. De uitleg kwam uit vrees voor herhaling en een nieuw oordeel. Na uitleg ontstond er opnieuw wederzijds begrip en werden de angstige vermoedens ontkracht.
Aan ons dezelfde uitdaging. Weet je zeker dat hetgeen je meent te hebben gehoord wel echt zo is? Vraag het eens na bij de betrokken persoon, want misschien zet je wel voor niets de relatie op scherp. Hetgeen wat anderen ervan zeggen is geen bevestiging van jou standpunt, alleen de persoon die het aangaat kan naar waarheid zeggen hoe het zit.
Gebed: Heer vul ons hart met zoveel liefde dat we geen genoegen nemen met aannames, maar met onze naaste in gesprek durven te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s