Geestelijke strijd in een notendop

roadway-1149613_960_720Richt.2:6-17 lezen
3:5 de Israëlieten woonden te midden van de Kanaänieten, Hethieten, Amorieten, Perizzieten, Chiwwieten en Jebusieten. V7 hun goden zijn de Baäls en de asjera’s , 2:13 Astartes.

Het was niet handig was om deze volken niet verder te verdrijven en na twee geslachten leidt dat tot ernstige problemen. De Israëlieten gaan de goden van de volken om hen heen aanbidden en sluiten huwelijken met hen.
Daarom doet God 3 dingen:
-Hij geeft hen over aan plunderaars 2:14; ze konden geen stand meer houden tegen hun vijanden;
-Wanneer ze er op uit trekken om terug te slaan, worden ze verslagen 2:15
– God geeft hen over aan vreemde overheersers/koningen v3:8
En steeds  staat er weer een richter op ( verlosser) iemand die Gods wil doet en het volk red.

Geestelijke principes volgen exact het bovenstaande patroon.
In deze wereld komen we zaken tegen, levensstijlen, gedachte stromingen, leugens, goederen, enz. die stroken met Gods heiligheid.
Wanneer we daarin mee gaan doen, het ons eigen gaan maken dat ook zo te doen, geloven en zo handelen, dan lijden we geestelijke schade. De eerste schade is vaak te zien in het afnemen van de hoop, vrede, rust, liefde, dankbaarheid, lankmoedigheid en genade die God ons geeft.
De deur is open voor de vijand om binnen te komen, om te roven en we kunnen geen stand meer houden. Dat kunnen materiële dingen zijn die we verliezen, maar vaker zit het in geestelijke zaken, zoals stress niet meer het hoofd kunnen bieden, jezelf overgeven aan inhoudsloze activiteiten, terug vallen in oude levensstijl.
Dan kan je bidden tot je een ons weegt, om weerstand te bieden aan hetgeen waar we onder lijden (uittrekken om de vijand te verslaan) maar zolang we hetgeen tegen God ingaat niet hebben weggedaan, leven we met een open deur.
De volgende stap is dat God ons overgeeft aan andere overheersing. Dat kan een externe macht zijn, iemand die de baas is over ons. Het kan ook een verslaving zijn, verslagenheid van geest, depressie enz.
Onze Verlosser maakt korte metten met deze vijanden, bekering en gehoorzaamheid sluit de deur waar het door naar binnen komt.

Waarom blijven deze volken dan toch onder de Israëlieten wonen zou je denken? Of anders gezegd, waarom blijven sommige problemen steeds terug komen?
3:4 zij toch waren er toe bestemd, dat Hij door hen Israël op de proef zou stellen, om te weten of zij zouden luisteren naar de geboden,…
Dit is het doel voor sluimerende of slapende problemen. Zaken waarvan we denken dat we ze verslagen hebben, maar toch steeds weer de kop op steken. Ze testen ons of we naar God luisteren of toch weer de ruimte zullen geven aan bijvoorbeeld die leugen, die levensstijl of dat gedrag wat zo schadelijk voor ons is.

Gebed: Heer help me en geef me onderscheid om te weten waar ik ‘nee’ tegen moet zeggen om niet besmet te raken met zaken die U geen eer geven. Geef me kracht om U op de troon van mijn hart te heiligen.

2 gedachtes over “Geestelijke strijd in een notendop

 1. Dit stuk raakt me. Ik ben op het moment erg in strijd met het achter laten van mijn oude levensstijl. Er zijn periodes dat ik naar mijn gevoel echt een persoonlijke band heb met de Heer. Dat zijn de goede periodes. Pas heb ik weer eens een terugval in mijn oude levensstijl gehad. De deur is open!!! Zoals je beschrijft:
  “Wanneer we daarin mee gaan doen, het ons eigen gaan maken dat ook zo te doen, geloven en zo handelen, dan lijden we geestelijke schade. De eerste schade is vaak te zien in het afnemen van de hoop, vrede, rust, liefde, dankbaarheid, lankmoedigheid en genade die God ons geeft.
  De deur is open voor de vijand om binnen te komen….”

  Bidden doe ik, maar is niet alleen de oplossing.
  Ik geloof sinds 8 jaar ongeveer in God, en dat doet me erg goed. Ik wil me alleen wel nog verder verdiepen in het Woord. Ik heb al een tijdje een kerk op het oog, maar durf de stap niet te nemen.Ik stond al 2 keer voor de deur, maar dan zie ik al de mensen die elkaar kennen en daar schrik ik een beetje van. De drempel is voor mij dan best hoog. Maar een keer gaat het me lukken. Ik blijf doorgaan met deze ontdekkingsreis om zo ook God’s doel met mijn leven te bereiken.

  Dank U heer dat U mij laat zien wat goed en slecht is voor me. Geef me de kracht om door te gaan met het goede.
  Dank U dat U er altijd voor me bent.

  Like

 2. Dank je wel voor je mooie eerlijke open reactie.” Ik bidt dat je God je kracht geeft om “geestelijk deuren” van oude levensstijl, dicht te doen en ze dicht te houden. Laat God je de kracht geven die je daarvoor nodig heeft, dat je Zijn stem zuiver mag verstaan en je het pad ziet waarop God je graag ziet wandelen”.
  Ik herken trouwens wel wat je zegt over een kerk binnen gaan. Ik ben het afgelopen jaar een aantal keren een andere kerk binnen gestapt. Meestal kwamen daar echt leuke bijzondere gesprekken uit, met mensen die ik niet kende. Maar soms sta je ook wel eens om je heen te kijken en voel je je een vreemde eens in de bijt….zo van “juist ja, en nu??”.
  Ik heb nu een vaste plek waar ik me erg thuis voel. Na een half jaar had ik al een leuke groep mensen om mij heen die ik bij naam ken, en zij weten wie ik ben. En dat voelt goed. Het kan dus ook heel snel veranderen, dat ongemakkelijke gevoel.
  Ik hoop dat je snel een plek mag vinden waar je je echt thuis kan voelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s