Een dappere held

aurora-1185877_960_720Richteren 6. Gideon, een dappere held

V10 Ik heb tot u gezegd: Ik ben de Here uw God; eert dan niet de goden van de Amorieten, in wier land gij woont. Toch volgt Israël opnieuw de afgoden en God geeft het land in de handen van plunderaars. De Amorieten en de Midjanieten trekken steeds weer het land binnen, branden de velden af, nemen de oogst mee, en vermoorden het vee. Zo verzwakken ze Israël met honger tot een weerloze vijand, denken ze. Maar dan roepen ze tot God en de Engel des Heren daalt af.
Waar de Engel des Heren komt, wordt een plan geopenbaard. Denk maar terug aan Jozua die het plan voor Jericho ontving in een ontmoeting met de Engel des Heren.
En van alle Israëlieten koos hij Gideon, waarom? Helemaal kunnen we dat misschien nooit doorgronden, we zullen het doen met wat we lezen.
Gideon was bezig tarwe te verstoppen. Dat was op zich al een dappere daad, want het zou hem en zijn gezin hoogst waarschijnlijk hun leven kosten als het door de plunderaars werd gevonden. Er is nog verzet in Gideon tegen de situatie, hij legt zich er niet bij neer.
Daarnaast lezen we iets over zijn hartsgesteldheid. V13 Waar zijn al de wonderen, waarvan onze vaderen ons vertellen, als zij zeiden: Heeft de Here ons niet uit Egypte gevoerd?
Het is één ding om het naar God uit te roepen, maar het is een stap verder om te denken aan de grote daden die God heeft gedaan en die daden voor hier en nu te verwachten. Om te zeggen: Dit is de tijd Heer voor U om iets wonderlijks te doen, want deze situatie is onmogelijk. Zonder Uw machtige handelen komen we er niet meer uit, geef ons een wonder.
En daarbij schrijft hij God niet voor hoe dat wonder eruit moet zien. Hij vraagt niet om een herhaling van het verleden, in de geest van ‘Toen gaf u de vijand steekvliegen”, dus doe dat nog maar een keer want het staat in de Bijbel. Hij stelt simpelweg vast dat God Israël hieraan over heeft gegeven en dat God dus degene is die Israël hier weer uit kan halen.
Gebed: Heer vergeef ons wanneer wij voor U invullen hoe onze verlossingen eruit moeten zien, of wanneer we Uw mogelijkheden beperken tot het verleden. Maak ons hart ruimer en open ons verstand met Uw Heilige Geest om nieuwe dingen van U te verwachten, in Jezus naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s