Een nazireeër.

MPTVerzegelingOranjePRichteren 13-16 Het verhaal van Simson.

Simson is een andere richter als Gideon en Jefta. Deze twee mannen boden de vijand het hoofd vanuit een verdedigingspositie, Simson zoekt de vijand op. Hij zoekt naar gegronde aanleiding om zich te kunnen wreken. Van zijn geboorte af aan is hij een man met een missie, een nazireeër Gods.
Het nazireeërschap was een bijzondere belofte om een aan God toegewijd leven te leiden.(Num.6:17) Onthouding van alles wat van de druivenstruik afkomstig is en haar wat niet werd geschoren, waren uiterlijke bevestigingen van dit verbond.
Nu was Simson buitengewoon sterk en de Filistijnen verzonnen van alles om hem te overmeesteren. Zijn liefde voor Delila werd hem fataal. Ze ontfutselde hem de informatie dat zijn kracht hem zou verlaten als zijn hoofd werd geschoren. Door dit “geheim” prijs te geven stelde hij zijn relatie met Delila boven het verbond met God. De kracht van Simson zat niet in zijn haar, maar in het verbond met God. In zijn hart had hij het verbond verzaakt door haar liefde belangrijker te achten. Hetgeen in zijn hart had plaatsgevonden werd zichtbaar in de realiteit, de kracht hem verliet hem toen hij werd geschoren. De verzegeling van het verbond werd verwijdert. Een verzegeling staat garant dat de inhoud ongeschonden is, denk aan een lakzegel op een envelop, de pin op een brandblusser of een zegel op een zeecontainer. De waarde zit niet in de verzegeling, maar de verzegeling staat garant voor een ongeschonden inhoud.
In gevangenschap groeide Simson zijn haar weer aan, en hij schoor het niet af. Zijn hart zocht opnieuw God, gedacht het verbond en de taak waartoe hij geroepen was, namelijk een begin maken met de verlossing van Israël uit de macht van de Filistijnen v5.
Terug kerend in zijn kracht keerde hij terug in zijn taak v16:28 en Simson riep tot de Here, gedenk toch mijner en maak mij nog slechts ditmaal sterk. Zo duwde hij tijdens het offerfeest van de Filistijnen de middelste zuilen van het gebouw omver. En bij zijn sterven doodde hij meer Filistijnen dan die hij in zijn leven gedood had.
Wat een prachtige beelddrager van de komende Messias.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s