Iedereen mag opnieuw beginnen

8176e8c4e66c6eb4e30d04bab3ac1edaHand.8:26-40  De kamerling uit Morenland

Filippus legde hem (de kamerling) de schrift uit en terwijl ze onderweg waren kwamen ze bij een water en de kamerling zei :”zie daar is water. Wat is er tegen dat ik gedoopt wordt? Filippus zei: Indien gij van ganse harte gelooft is het geoorloofd”.  Meer ging er niet aan vooraf. Zo simpel als dat Jezus het gezegd had, Matt.28:19 “maakt alle volken tot mijn discipelen en doopt hen in de naam des Vaders en des Zoons en des Heilige Geestes”, zo eenvoudig werd het uitgevoerd. Dat wil niet zeggen dat het zo Moet, maar dat het zo Kan.
Dat heeft ten gevolg dat degene die doopt nauwelijks in staat is te beoordelen of de dopeling oprecht is, een ‘diepe’ relatie met God heeft en alle implicaties van de doop begrijpt. Kennelijk hoeft dat ook niet, want zo werd ook Simon de tovenaar gedoopt 8:13.
Simon had er nog niet zo veel van begrepen, want hij bood daarna de discipelen geld aan om de gave van handoplegging te willen kopen. Dit zal de discipelen niet geheel als verrassing zijn gekomen, ze zullen ongetwijfeld een idee hebben gehad welk ‘vlees ze in de kuip hadden’. En toch hadden ze hem gedoopt.
Daar breekt geen discussie over los, wanneer Simon het naderhand toch niet zo goed bleek te  begrijpen. Kennelijk is het niet de taak van de discipelen om een dopeling de maat te nemen, maar simpelweg te doen wat Jezus hen opgedragen heeft.
In het Koninkrijk van God krijgt iedereen de kans om zijn zonden te laten afwassen, wederom geboren te worden en opnieuw te mogen beginnen, zelfs een tovenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s