Vrees God

444ecaac2ef504d8f4ff2d4d8435dd23
bron: flickr.com

De eerste keer dat het woordje vrees in de Bijbel direct betrokken wordt op God is in Exodus 1:17. De vroedvrouwen hadden van farao de opdracht gekregen de Hebreeuwse baby’s te doden. De farao was een man met een hard hart, die alle macht had en een dode meer of minder was voor hem geen probleem. Het zou terecht zijn geweest als de vroedvrouwen aan de bevel zouden hebben gehoorzaamt, omdat ze vreesden voor hun leven. Maar er staat dat ze God meer vreesden! Ze achten God groter en machtiger als hun natuurlijke angst. Hun vrees voor God tilde ze uit boven hun angst voor de dood, waardoor ze moedig durfden te handelen en de baby’s redden. Daarin ligt een geweldige sleutel voor het onderwerpen van onze eigen angsten. Door je te realiseren dat God groter en machtiger is, als hetgeen waar wij bang voor zijn. De vreze des Heren is ten diepste verbonden aan Hem kennen. Hoe meer je Hem kent, hoe meer je weet waar Hij toe in staat is; wat Hij heeft gedaan en wat Hij in jou situatie kan en wil en zal doen; des te kleiner wordt de angst, want God is groter.
Nog een voorbeeld, in 2 Kronieken 19:6-7 motiveert Josafat de rechters die hij aanstelt om nauwgezet en onpartijdig recht te spreken. Onze crime series fantaseren overvloedig over rechters die bezwijken voor geld, manipulatie en terreur om het recht te buigen, omdat die druk een reëel en een gevaar is voor rechters die niet met God meten. Josafat zegent de rechters en zegt “oefen geen rechtspraak uit voor mensen, – laat de schrik des Heren over u zijn”.  Met andere woorden, laat God grotere zijn als alles wat mensen jou kunnen aandoen.
“Vrees niet; en vrees niet voor (vul jou angst maar in) maar vrees God”. Hij is voor jou, met jou, achter jou naast jou en zie hoe Hij handelt! Psalm 23:4 “Ik vrees geen kwaad want Gij zijt bij mij”.
God is de reden om niet bang te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s