De ere plaats in ons hart

versailles-106509_960_720Het woord יָרֵא yare= vreze, wat gebruikt wordt met betrekking tot de vreze des Heren, wordt ook gebruikt voor “eer je vader en je moeder”, (Lev.19:3); je vindt het terug in de opdracht om de shabbat te houden en het heiligdom te eren (Lev.19:30); het wordt gebruikt met betrekking tot het respecteren van oudere mensen (Lev.19:32) en met betrekking tot een grote machtige God (Deut.7:22), of zoals de NAS vertaald “awesome”. In een gezonde situatie zijn we niet bang van onze ouders, maar houden we van ze. We vrezen oude mensen niet , maar hebben respect voor ze. In al deze aspecten waar het woord ‘yare’ wordt gebruikt, zit geen enkele keer een negatieve vorm van bang zijn. Het is nergens verbonden met ‘hel en verdoemenis’.
De opdracht om God het voorwerp van ontzag te laten zijn, kan enkel uit een vrije wil en een oprechte keus worden uitgevoerd.
Nergens in de Bijbel wordt er dwang verbonden aan de vreze des Heren in de vorm van “als je God niet vreest dan…!”.
Maar er kleven wel verschillende beloften aan de vreze des Heren.
Het strekt te ver op hier heel diep op alle beloftes die verbonden zijn aan de vreze des Heren in te gaan, maar ik wil er een paar noemen om je aan te moedigen om er een prioriteit van te maken, God op de troon van je hart te eren.
Job 28:28 laat zien dat God vrezen verband houd met wijsheid en verstand. “Behoud de vreze des Heren, dat is wijsheid, en wijken van het kwaad is verstand”
Psalm 25:14 Leert dat we Hem steeds beter zullen kennen en zullen begrijpen hoe Hij zich met ons verbonden heeft: “Des Heren vertrouwelijke omgang is met wie Hem vrezen, en zijn verbond maakt Hij hun bekend”.
Het doet ons het erfdeel ontvangen, Psalm 61:6 “Gij hebt het erfdeel gegeven aan hen die Uw naam vrezen”.
Zijn goedheid is over wie Hem vrezen Psalm 103:17 “De goedertierenheid des Heren is van eeuwigheid tot eeuwigheid over wie Hem vrezen”.
Door de vreze des Heren zullen we langer leven Spreuken 10:27 “De vreze des Heren vermeerdert de dagen. Maar de jaren der goddelozen worden verkort”.
Door God groot te maken en Hem de ere plaats toe te kennen, zal je rust ervaren en wordt het kwade buiten de deur gehouden, Spreuken 19:23 “De vreze des Heren is ten leven; men overnacht verzadigd, door het kwaad niet bezocht”.
Wil jij ervoor kiezen om Hem de ere plaats te geven in jou hart en in jou leven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s