Hij is geen mens.

cb07db6f78e6649c77c9598e22eddb87
bron: my-world-of-colour.tumblr.com

Jes.55:10-11 zoals de regen en de sneeuw van de hemel neerdaalt en daarnaar niet terugkeert, maar doorvochtigt 1st de aarde en maakt haar vruchtbaar en doet haar uitspruiten- alzo zal Mijn woord, dat uit Mijn mond uitgaat, ook zijn; het zal niet ledig tot Mij wederkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt en volbrengen waartoe Ik het zendt.

Toen ik jong in mijn geloof was, had ik ook een verwachtingspatroon van God als een jong kind die nog magisch denkt. Voor kinderen is het nog aannemelijk dat mamma door de muur heen kan kijken, want hoe kan het anders dat zij het weet als je iets stouts achter die muur doet. Een speelgoedkonijn kan nog een heel gesprek voeren en Alice woont in wonderland, dat is magisch denken.
Jong gelovigen maken een zelfde ontwikkeling door. Een God die spreekt en “plof” het is er, een lamme kan weer lopen, een blinde kan weer zien en een dode die weer levend wordt. Heb je een probleem, mooi dan bidden we ervoor en het is opgelost!
dit heeft overeenkomsten met het magische denken van een kind wat leeft in het “hier en nu”, en die nog geen zicht heeft op lang lopende processen. Later kreeg ik oog voor veranderingen van de lange termijn en las ik hoe Abraham op bejaarden leeftijd de beloofde zoon kreeg. Het volk dat 70 jaar in ballingschap gaat en Jezus die snel terug komt, maar dat duurt toch meer dan 2000 jaar.
Er is sprake van “en, en”, maar de gemeenschappelijke factor is: of het nu kort of lang duurt, God zal doen wat Hij zegt. Hij is geen mens die op zijn beloftes terug komt.
Als de omstandigheden niet goed zijn om de belofte te kunnen geven, verandert Hij de omstandigheden. Als jij nog niet klaar bent om de belofte te gaan uitleven, dan verandert Hij jou. Maar de belofte wegnemen, dat doet Hij niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s