Wolken van Gods heerlijkheid

cd6790fec25b234394f92db98e2178ce
bron: Francis Atienza op Fivehundredpx

Als er in iemand zijn leven vaak wolken van de heerlijkheid van God zijn verschenen, dan was het Mozes wel. In dat opzicht ging hij echt van heerlijkheid tot heerlijkheid.
Eerst zette zich een wolkenkolom tussen het volk en farao; toen kwam een wolk van heerlijkheid uit de woestijn bij Gods belofte voor manna (ex.16); Toen ging Mozes de wolk in die op de berg rustte (Ex.33) en God openbaart de tabernakel, de wet en wil een verbond sluiten. Weer van de berg af, brak Mozes de stenen tafelen, maar richtte wel buiten het kamp al vast een ontmoetingstent op Ex.33:9, de wolkenkolom daalde neer en God sprak van aangezicht tot aangezicht met Mozes.
De meeste van ons zouden daarin het hoogtepunt van hun geluk hebben gevonden, dan leef je toch dagelijks in Gods heerlijkheid? Maar in Ex.33:18 stelt Mozes een hele bijzondere vraag: “Doe mij toch Uw heerlijkheid zien”. Wow, ik dacht dat hij daar al was, hij is op de berg geweest in Gods heerlijkheid, de wolk is dagelijks in zijn tent en toch vraagt hij Gods heerlijkheid te zien…..en God zegt niet ‘kom zeg, dat weet je nu wel hoe dat eruit ziet! Er is nog meer.
Mozes krijgt de opdracht 2 nieuwe stenen tafelen uit te hakken, gaat opnieuw de berg op in de wolk van Gods heerlijkheid. Op die berg plaatst God Mozes in een rotsholte en roept Zijn naam voor Mozes uit Ex.34:1-8.
Steeds neemt de heerlijkheid toe en komt de wolk dichterbij Mozes, van ergens op een afstand in de woestijn, tot een heerlijkheid waar Mozes zich in beweegt. En steeds is de openbaring groter als de vorige; van goddelijke voorziening, naar een ontmoetingstent, verbond, en leefregels, naar de openbaring van God zelf.
Nergens staat beschreven hoe die wolk van heerlijkheid er precies uit zag of waar het uit bestond. Maar als er in onze tijd opnieuw wolken van heerlijkheid verschijnen is daar niet veel nieuws aan, het is van oudsher bekend. De vraag is, welke openbaringen zal het in deze tijd uitwerken? Want God is altijd nog groter en er is veel wat we nog niet kunnen bevatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s