Dromen begrijpen

ca5220f7d4a9ae400da65c6039f0c153Matt.1:23-24 Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon baren, en men zal Hem de naam Immanuël geven, hetgeen betekent: God met ons. Toen Jozef uit zijn slaap ontwaakt was, deed hij, zoals de engel des Heren hem bevolen had en hij nam zijn vrouw tot zich.

Wanneer Jozef er achter komt dat Maria zwanger is overweegt hij haar in stilte te verlaten. Matt.1:20 ‘toen die overweging bij hem opkwam, zie een engel des Heren verscheen hem in een droom en zei: Jozef, zoon van David, schroom niet Maria, uw vrouw tot u te nemen, want wat in haar verwekt is, is uit de heilige Geest’.
Jozef moet nog vrij jong zijn geweest, Gods openbaring door dromen is niet aan leeftijd gebonden. Zijn naamgenoot, Jozef ‘de dromenkoning’, was ook nog een jonge man.  De profeet Joël spreekt over jongeren die gezichten zien en ouderen die dromen dromen(Hand.2:17), maar daarmee geeft hij eerder aan dat allen betrokken zullen zijn bij het werk van de heilige Geest; jong & oud, man & vrouw, hooggeschoold of laag opgeleid, dat maakt niet uit voor God. In Hem is geen aanziens des persoons.
Wat we echter leren van deze droom is dat God Jozef zijn hart kent. Hij zendt de droom als er een overweging in Jozef zijn hart opkomt en God geeft antwoord.
Met de droom geeft Hij hem richting en openbaring.
Die openbaring begint al bij de naam waarmee hij Jozef aanspreekt, zoon van David. Daarmee passeert God zijn natuurlijke vader Eli en verbindt Jozef met de belofte die rust op het huis van David. Daarna neemt God oude Schriftgedeelten, die Jozef kent en geeft ze een nieuwe betekenis waardoor ze plotseling actueel worden in het ‘hier en nu’. Daardoor begrijpt hij dat Maria nog maagd is, dat haar geen schuld treft en wat God van hem verlangt om te doen.
Gods dromen kunnen zeer indrukwekkend zijn, maar als we erop letten wat de instructie is en welke openbaring erin ligt of aan welke overweging dit een antwoord geeft, dan zijn we een heel eind op weg om de droom te verstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s