Echte vrijheid

08dc5260b2d3acb8594338da9f0cccaaGod geeft ons de mogelijkheid om het verkeerd te doen.
De vrijheid die Hij ons heeft gegeven impliceert dat er altijd een keuze is om het goede te doen of om het na te laten. De cultuur van het Koninkrijk Gods is namelijk geen “beheerscultuur”. God gebruikt geen dranghekken om ons de goede kant op te leiden. Hij elimineert niet van te voren een paar mogelijkheden om het fout te kunnen doen, want dat zou betekenen dat de vrijheid die Hij geeft toch niet helemaal vrij is.
Eden was niet “kidsproof”. De boom van kennis van goed en kwaad werd niet bewaakt met een inbrekersalarm, ijzeren hekken en waarschuwingsborden. Adam en Eva konden gewoon boompje klimmen als ze daar zin in hadden. Daarmee neemt God het risico dat we verkeerde dingen zullen doen.
Gezien de geschiedenis van de mens zal Hij niet van Zijn troon afvallen wanneer wij het verkeerde kiezen. Hij verwachtte het zelfs zo sterk dat Hij in Jezus daar een oplossing voor heeft bedacht: Genade, vergeving van zonde.
Als dit nu de cultuur van de hemel is, mogen we ons afvragen hoe wij zelf dit voorbeeld naleven?
Durven wij de mensen om ons heen (en dan heb ik het niet over kinderen die opgevoed moeten worden) diezelfde vrijheid en genade aan te bieden als die God ons geeft? Of zijn we geneigd om keuze mogelijkheden te elimineren en andere te sturen?
Gebed: Heer help ons om op U te vertrouwen en de geest van controle over onze medemensen af te leggen, in Jezus naam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s