Eind van alle logica

In het vorige stuk had ik het erover dat de wet van ‘oorzaak en gevolg’ niet opgaat in het Koninkrijk van God, aan de hand van het verhaal van Job.
De regels van logica en gezond verstand zitten diep in ons denken verweven en lijken door de praktijk te worden bevestigt. ‘Oorzaak en gevolg’ is wat we voortdurend voor onze ogen zien gebeuren. We hebben er spreekwoorden over zoals ‘wat je zaait zal je oogsten’, ‘boontje komt om zijn loontje’, ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Van kinds af aan leren we dat de wereld zo in elkaar zit, dus hoe kom je erbij dat dit niet op elk gebied een geldende waarheid is?
De boze bevestigt voortdurend de regels van logica, hij wil geen boodschap hebben aan het Koninkrijk van God. Daarnaast is hij dol op de emotionele gevolgen van de ‘oorzaak en gevolg’ regel. Emotioneel is het namelijk de veroorzaker van schuld, schaamte en trots. Schuld omdat gevolgen naar de betrokkenen wijzen; schaamte omdat negatieve gevolgen zichtbaar zijn en trots als er sprake is van een positieve gevolgen van onze zelf verdiende goedheid.
In die emoties kan de boze woekeren, suggesties en leugens opwerpen. Het brengt scheiding tussen de mens en God en verwijdert hem van het Koninkrijk Gods. Emoties zijn geweldige dienstknechten maar vreselijke bazen.
Maar gelukkig zijn wij hier niet aan overgeleverd :”dank U Heer voor Uw heilige Geest die ons denken vernieuwd”.Wij mogen onszelf voor ogen stellen hoe dingen werken in het Koninkrijk van God, waar een braamstruik kan branden zonder te verteren (Ex.3:2); waar brood elke morgen kan worden opgeraapt (Ex.16:4); waar een stuk hout een ijzeren bijl naar boven doet drijven (2 Kon.6:6); waar 3 mannen met een 4de in een brandende oven wandelen (Dan.319-29); waar een melaatse wordt genezen (Matt.8:1-4); waar mensen op water kunnen lopen (Matt.14:22-33); en iemand opstaat uit de dood (Joh.11:1-44).
Dit zijn de regels van het Koninkrijk Gods: Zou voor de Heer iets te wonderlijk zijn?
In die wonderbaarlijke mogelijkheden mogen wij gaan denken. We zondigen en zijn door Zijn bloed schoongewassen en heilig. We wandelen in deze wereld, maar het is onze Vader die de uitkomst daarvan bepaald. We kunnen in druk terecht komen, maar we zijn nooit in het nauw; om raad verlegen maar nooit radeloos.
Is dat logisch? Nee! Maar wij zijn overgegaan van het rijk der duisternis naar het Konikrijk van licht en daarin is de wet van logica niet de koning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s