Natanaël 2.0

Natanael 2.0

Joh.1:46-51 Filippus vond Natanaël en zei tegen hem: Wij hebben Hem gevonden, van wie Mozes in de wet geschreven heeft en de profeten, Jezus, de zoon van Jozef, uit Nazaret.  En Natanaël zei tegen hem: Kan uit Nazaret iets goeds komen? Filippus zei tegen hem: Kom en zie. Jezus zag Natanaël tot Zich komen en zei van hem: Zie, waarlijk een Israëliet, in wie geen bedrog is! Natanaël zei tot Hem: Vanwaar kent Gij mij? Jezus antwoordde en zei tot hem: Eer Filippus u riep, zag Ik u onder de vijgeboom. Natanaël antwoordde Hem: Rabbi, Gij zijt de Zoon van God, Gij zijt de Koning van Israël! Jezus antwoordde en zei tegen hem: Omdat Ik tot u gezegd heb: Ik zag u onder de vijgeboom, gelooft gij? Gij zult grotere dingen zien dan deze.

De vijgenboom staat in de traditionele uitleg symbool voor kennis van goed en kwaad, en het zegt in dit verhaal iets over Natanaël. Hij wordt gekenmerkt door een sterk gevoel voor waarheid en rechtvaardigheid. Die denkwijze blijkt ook uit zijn woorden als hij zegt : Kan er uit Nazaret iets goeds komen?
En Jezus die hem echt Ziet en dan bedoel ik niet naar zijn uiterlijke verschijning, maar Hij ziet de persoon die God in hem heeft bedoeld te zijn en Hij noemt hem “een Israëliet in wie geen bedrog is”.
Zien wij ook op die manier de mensen om ons heen? Zoals Jezus?
Het is soms gemakkelijk om mooie eigenschappen van de mensen om ons heen te herkennen en die positief te benadrukken. “Het is zo fijn dat Elsje er is, want die heeft altijd wel een praktische oplossing”, maar dat gaat over ervaring.
Jezus ziet hier een man aan, die Hij nog niet heeft ontmoet, waar hij nog geen woord mee heeft gewisseld! Hij ziet in de Geest.
Zo ziet Jezus ook die vrouw die daar op de fiets voorbij komt, die man die daar zijn hond uitlaat en dat meisje wat voor je in de rij van de kassa staat. Wat zegt Hij jou over hen, of zie je ze eigenlijk niet? Zie je de buitenkant, maar heb je Hem nog nooit gevraagd hoe Hij die voorbijgangers ziet.
Jezus ziet mooie mensen die Hij op het oog heeft, met prachtige eigenschappen en Hij daagt jou uit om, net als Hij, mensen te Zien. Misschien geeft de Geest je een gebed voor iemand op het hart, misschien moet je een praatje met ze aanknopen of iets heel anders, maar weest ziende.
Deel je gebed en je zegeningen niet enkel aan de mensen uit die je kent, de schepping wacht reikhalzend op DSC_4320het openbaar worden van de zonen God! Wees een zoutend zout en een lichtend licht, ook voor mensen die jij niet kent. Jezus kent ze, Hij ziet ze.
Jezus zag dat Natanaël  een scherp oog had voor goed en kwaad, voor waarheid en gerechtigheid, maar Jezus wil hem op een hoger level brengen.
Gij zult grotere dingen zien dan deze. Hij zal hem de gerechtigheid Gods doen zien.
Dat is Natanaël in een geperfectioneerde versie 2.0, die niet enkel ziet of er iets goeds uit Nazaret komt. Dat is Natanaël die ziet de echte waarheid en gerechtigheid uit de hemel.
kom en zie door Zijn ogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s