Het Koninkrijk der hemelen

Het Koninkrijk der hemelen

In het oude testament kom je deze term “het koninkrijk der hemelen” niet tegen.
Onder het oude verbond was er de inspanning om te gehoorzamen aan wetten en geboden; om zonde te verzoenen door offers. Het werk was in het zichtbare, het tastbare, hetgeen voor ogen was.
De duivel  speelde daarop in toen hij Jezus kwam verzoeken, hij toonde hem alle koninkrijken van de wereld, (matt.4:8). “Zie en kijk maar eens goed hoe groot en schitterend dit is wat God geschapen heeft. Dat wil je vast wel terug hebben”.
De duivel dacht dat het God nog steeds te doen was om vlees en bloed.
Maar Jezus richt een nieuw verbond op : Matt. 4:17 “Van toen aan begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen”.  Deze paradox wordt binnen enkele regels geschreven, tussen v8 en v17DSC_1645. De duivel die wil verleiden met wat voor ogen is, met zichtbare koninkrijken van de wereld; de Zoon van God spreek van hetgeen God voor ogen is, het koninkrijk der hemelen.
Een kanttekening hierbij is, dat de duivel maar drie verzoekingen naar voren bracht. Het is aannemelijk dat hij hierbij inspeelde op de punten waar wij als mens bevattelijk voor zijn, punten waarop hij in het verleden succes heeft weten te behalen.  Zaken zoals: streven naar macht, iets willen bezitten zonder de prijs ervoor te willen betalen, snelle rijkdom. Tenslotte ben je iemand als je alle koninkrijken van de wereld bezit.
In Mattheus spreekt Jezus echter wel 31 keer over het Koninkrijk der hemelen. Hij geeft ons zicht op het onzichtbare. Het gaat niet meer om vlees en bloed, daar hebben we niet voor te strijden.  Joh.18:36 zegt “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld; indien mijn Koninkrijk van deze wereld geweest was, zouden mijn dienaars gestreden hebben, opdat Ik niet aan de Joden zou worden overgeleverd; nu echter is mijn Koninkrijk niet van hier”.
Het koninkrijk is bij onze Vader die in de hemelen is. Het koninkrijk van Jezus Christus, een eeuwig koninkrijk.
Het is veel mooier als de dingen die wij kunnen zien. Matt.13:45 “het Koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman, die schone parelen zocht. Toen hij een kostbare parel gevonden had, ging hij heen en verkocht al wat hij had, en kocht die”.
Het is veel groter als de wereld die wij kennen. Matt.13:31 “Het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan een mosterdzaadje, dat iemand nam en in zijn akker zaaide. Het is wel het kleinste van alle zaden, maar als het volgroeid is, is het groter dan de tuingewassen en het wordt een boom, zodat de vogelen des hemels in zijn takken kunnen nestelen”.
En wij zijn uitgenodigd om er binnen te gaan en de geheimenissen van het koninkrijk der hemelen te leren kennen. (Matt. 22:2, Matt.13:11).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s