Een natuurlijk en een Geestelijk lichaam

1 Kor.15:44 Er wordt een natuurlijk lichaam gezaaid en een geestelijk lichaam opgewekt. 46. Doch het geestelijke komt niet eerst, maar het natuurlijke en daarna het geestelijke.

Dit is een basis principe, een sleutel tot vele zaken.
Ik behandel dit principe hier heel sec, zonder te kijken naar de obstructies die het principe blokkeren, gewoon om je oog te geven voor de basis. Eerst het natuurlijke en het geestelijke zal eruit voortkomen.
Ik wil als voorbeeld, met je kijken naar de vruchten van de Geest zoals ze in Gal.5:22-24 worden beschreven. Die vruchten ontstaan niet door uren te lezen, te bidden of in de kerk door te brengen. ( lees: stilzitten)DSC_4609
Het natuurlijke komt eerst, dat wil zeggen wanneer je deze zaken in de praktijk brengt, zullen ze groeien.  Als je bijvoorbeeld lief hebt, zal je liefde terug ontvangen en groeien in liefhebben. Zelfbeheersing komt niet uit de lucht vallen, dat moet je oefenen en God zal er kracht aan verlenen, totdat het een tastbare onlosmakelijke eigenschap geworden is. Zachtmoedigheid ontstaat niet, door een keer niet boos te worden, maar door er een goal van te maken om zo te reageren. De vrede van God wil woning in je maken en blijdschap wil je vervullen, als innerlijke eigenschappen, niet als een plaatselijke regenbui die over je heen valt.
Dat betekend dat je zal moeten kiezen om te leven naar de persoon die je wil zijn. Wat je doet, is wat je reproduceert, wat je voortbrengt is wat zal groeien en waar je kracht aan verleent.
Jezus bevestigt het principe nog eens in Luc.6:38 Geef en je zult gegeven worden: een goede, gedrukte, geschudde, overlopende maat zal men in uw schoot geven. Geef je tijd en energie aan wie God wil dat je bent, in het natuurlijke en dat zal als een geestelijk lichaam worden opgewekt.
Even voor de duidelijkheid, je redding hangt niet af van je werken, maar de vrucht wordt bepaald door je activiteiten.
Waar steek je de meeste tijd in? Dan zal dat het meeste gedijen.
Betreft dit hersenloos voor de tv zitten en consumeren, dan zal het je moeite kosten om zelf een “geestelijke maaltijd te bereiden en die te verteren”. Doordat het een inspanning is geworden voor de menselijke geest, die gewend is achterover te leunen en nergens over na te denken.
Omgekeerd geld hetzelfde.
Wat heb je nu niet, wat je eigenlijk graag zou willen hebben?
Wil je graag wijsheid, ga dan je tijd stoppen in het leren van wijsheid. Lees de spreuken van Salomo, overdenk ze, leer wijsheid te zien in bepaalde besluiten en handelswijzen. Leg je focus erop, steek je tijd en energie erin en het zal groeien.
Slechte vruchten zijn producten van zaken waar je beter niet je tijd en energie aan kunt geven. Zijn fungeren als een goede signaalfunctie dat het tijd is om het roer om te gooien en het anders te gaan aanpakken.
De tekst uit 1 Kor.15 staat in de context van het opstandingslichaam, ons blijvende deel in de toekomende tijd. Dat deel van ons wat van eeuwigheidswaarde is en gereproduceerd wordt in een opstandingslichaam.
En misschien is het geheel mijn fantasie die hiermee op de loop gaat (dus voel je heeeel erg vrij om hier anders naar te kijken), maar ik zou me schamen als ik in mijn verheerlijkte lichaam een heel klein wormstekelig lichaampje heb, wat net over de finishlijn is gekomen. Zo’n verschijninkje wat je met een vergrootglas moet zoeken en nog niet heel bruikbaar is om te regeren in Zijn koninkrijk.
Maar dat is slechts mijn beperkte interpretatie 😉 .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s