Waardevol


  1. PS.147:10-11 Hij heeft geen welgevallen aan de kracht van het paard, noch behagen van de benen van een man; de Here heeft welbehagen in wie Hem vrezen, die op Zijn goedertierenheid hopen.
diamant
https://pixabay.com/nl/diamond-gem-cubic-zirconia-jewel-123338/

In de wereld van ons dagelijks bestaan verdienen we complimenten en aanzien door dingen te kunnen, door prestatie.
Maar in Gods koninkrijk wordt onze waarde aan hele andere dingen afgemeten. Het gaat er niet om wat je allemaal kan en wat je allemaal hebt gedaan, en nog zal gaan doen.
God heeft onze waarde voor eens en voor altijd vastgesteld door ons vrij te kopen met het bloed van Jezus Christus. Ons allemaal, van president tot hen die voor elke arbeid zijn afgekeurd, is allemaal dezelfde prijs betaald! Man en vrouw, Jood en Griek, jong en oud, allen door één en dezelfde prijs die niet in aardse bedragen is te berekenen. Waardevol voor God, van Hem aan deze wereld gegeven.
We kunnen voor God dus ook niet `liever, beter of waardevoller` worden, door iets te presteren of door prestaties die we nog kunnen gaan leveren.
Hij heeft er wel plezier in als we tot ons doel komen, want Hij heeft niet voor niets werk voor ons voorbereid, zodat we als Zijn meesterstuk daarin zullen schitteren (Ef.2:10). Maar het voegt niets aan onze waarde toe.
Sterker nog, wanneer we falen in de taken die Hij ons gegeven heeft, doet  het ook niets van onze waarde af. Hij houdt nog steeds even veel van ons, vindt ons nog net zo geweldig en lief als daarvoor. (Modder op de diamant zoals op het plaatje, maakt hem niet minder waardevol!)
God is geen mens en menselijke waardesystemen zijn hem vreemd.
Zelfs als het om dieren gaat ‘de kracht van een paard’, dan is dat niet wat God blij maakt. Hij wil onze Vader zijn en een Vader houdt onvoorwaardelijk van Zijn kinderen; Wanneer ze hulpeloos in de wieg liggen en voor alle verzorging afhankelijk zijn; en ook wanneer ze volwassen zijn en niet meer de zorg van een kind nodig hebben, houdt God onvoorwaardelijk van ons.
De psalmist zegt dat Hij blij wordt van mensen die Hem vrezen. Mensen die zich realiseren dat God groot is, Almachtig, dat Hij de bestuurder is van ons leven. Mensen die zich realiseren dat het Gods werk is, dat we een baan hebben om in ons onderhoud te voorzien, een dak boven ons hoofd, kleding en voedsel. God wordt blij van mensen die op Zijn hulp hopen, omdat ze weten dat Hij groter en machtiger is als wat en wie dan ook. Hij wordt blij van mensen die Hem om hulp komen vragen, omdat Hij bij machte is te doen wat menselijkerwijs niet kan.
De eigenschappen ‘waarde en prestatie’, gaan om economie; de eigenschappen “ontzag hebben voor Hem en blij maken”, draaien om relatie. Dat is van een geheel andere orde.
Presteren of falen heeft daarin afgedaan.
Niets of niemand kan iets afnemen of toevoegen van onze waarde die we hebben. In het bloed van Christus Jezus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s