De taal van shabat

ShabbatShalomYHWH
https://swissthomas.wordpress.com

Een van mijn favoriete linguïsten Chaim Bentorah legt in zijn boek `I love you`, uit wat de betekenis is van de Hebreeuwse letters voor het woord shabat en wat ons dat verteld over de inhoud van de betekenis van shabat. Dit stuk is gebaseerd op zijn studie.
In Ex16:30 wordt de shabat als inzetting voor het volk geïntroduceerd: “Toen rustte het volk op de 7de dag”. Shabat, wat betekend in zijn letterlijke uitleg: rust, wees stil, interruptie.
‘Vayishevethu’ is de stam van het woord shabat en betekend “rust, ophouden”.
In Gen.2:2 rust God, maar dat is een ander soort rusten als dat wij opvatten, een rusten om nieuwe kracht op te doen. Gods kracht is onbeperkt, zoals Hij spreekt dat de mens die Hem verwacht nieuwe kracht zal putten en zal lopen zonder moe of mat te worden Jes.40:28-29. Dat is een voorbeeld van deze onbeperkte  kracht,  een afspiegeling van Zijn wezen.
Zijn kracht is onbeperkt en Hij rust niet omdat het scheppen Hem enorm heeft uitgeput. Het is een rust in de zin van “ergens mee ophouden, interruptie”.
Wat zal je dan volbrengen op de shabat?
-Het woord ‘rust’ in ex.16:30 is ‘yashev’, wat iets betekend in de strekking van “verblijven in- to dwell”
-Shabat heeft dezelfde nummerwaarde als het woord Macoreth 702; macoreth betekend “een band hebben met”. Je kan alleen een band hebben met God door Hem te ontmoeten en te rusten in Hem, niet door je problemen, stress, zorgen of verlanglijstjes naar voren te brengen.
-Het woord Shabat bestaat uit de letters : Shin, Beth, Taw.
Het woord zelf correspondeert met andere woorden die starten met dezelfde 2 letters Shin en Beth. De betekenis van die woorden hebben iets te zeggen over het begrip shabat.
Dit zijn 11 woorden en de schrijver zegt dat deze woorden uitdrukken wat wij op de shabat het beste kunnen volbrengen.
Het 1ste woord wat daarmee correspondeert is Shava. Shin, beth, Aleph. Aleph de 1ste letter van het alfabet die God representeert, wordt aan de shin en de beth toegevoegd. Het woord Shava, betekend “Gods passie volle liefde”.
*Onze 1ste opdracht op de shabat is ons laten liefhebben door God.
Het 2de woord bestaat uit shin, beth, beth, dat is Shavav, wat betekend “ontstekend, verlichtend vuur”.
*De 2de opdracht die de schrijver daaraan afleidt is: Laat je in vuur en vlam zetten door Zijn passie volle liefde, zodat je Zijn liefde vurig kan beantwoorden.
3.Het volgende woord is Shin, beth, chet, Shavach. “waarlijk, kalmeren, ontspannen”. Dit is een gevolg van je volledig laten beminnen als een bruid. Al het andere valt weg en een diepe ontspanning neemt alle stress weg.
4. Shin, beth, teth= shavat.  Betekend “de maat nemen”. Eenmaal in de bruidskamer zal God je beoordelen en de schoonheid van bruid bewonderen.
5.Shin, beth, kap= shavak, Dit betekend “mengen, doorweven, gemeenschap hebben”. Na een tijd Zijn bruid te hebben bewonderd, deelt God intimiteit met Zijn bruid.
6. Shin, beth, lameth= shaval, wat betekend “groeien”. In die tijd van intimiteit groei je dichter naar God toe, in meer liefde en passie naar elkaar toe.
7. Shin, beth, nun= shavan; betekend “teder en kwetsbaar zijn. Gedurende die intieme tijd spreekt God teder met Zijn bruid. Hij spreekt Zijn liefde uit, noemt je Zijn geliefde.
8, Shin, beth, mem= shavam, betekend “het delen van verborgen geheimen, verborgen kennis”.
Wanneer 2 geliefden zo dicht bij elkaars hart komen, zullen ze hun diepste geheimen met elkaar delen, die ze met niemand anders delen. Dus gedurende de shabat wil God Zijn hart en Zijn geheimen delen met Zijn bruid.
De Bijbel spreekt hier op verschillende plaatsen van; Matt.13:11 legt Jezus uit waarom Hij spreekt in gelijkenissen, en dan zegt Hij tegen de discipelen “omdat het u gegeven is de geheimenissen van het koninkrijk der hemelen te kennen, maar hun is dat niet gegeven.  1Cor.4:1 Zo moet men ons beschouwen: als dienaren van Christus aan wie het beheer van de geheimenissen Gods is toevertrouwd.
9. Shin, beth, ayin= shava’ betekend “tevreden worden, vervuld”. Na een tijd van delen van liefde, intimiteit en geheimen, van elkaars hart ; ontstaat er een geweldige vervulling en tevredenheid.
10. Shin, beth, sade= shavath; betekend het creëren van iets moois door vermenging. Er ontstaat een prachtige relatie.
11.Shin, beth, resh= shavar; Beoordelen om puur te maken. Een soort controleren of het schoon is. Aan het eide van de shabat doet God een eindcontrole en verklaard dat Zijn bruid echt heilig en puur voor Hem is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s