Studenten

Ps.147:5 Groot is onze Here en geweldig in kracht, Zijn verstand is onbeperkt.

levenswater
https://pixabay.com/nl/water-drop-blauw-vloeistof-regen-880462/

In sommige kringen waarschuwt men voor een studie theologie.
Gehoorde argumenten zijn dat studenten ernstig in de war kunnen raken en hun geloof verliezen, of de heilige Geest uitschakelen en de kracht van openbaring kwijtraken. Terwijl Salomo juist zei dat het een eer is voor koningen om een zaak uit te vorsen (Spr.25:2). De Bijbel spreekt positief over kennis en gebrek daaraan leidt tot ondergang (Hos.4:6).
Dit geeft aan dat studie tot prachtige zaken zou moeten leiden, als dat niet zo is, gaat er iets mis. Als studie alleen maar leidt tot eindeloze theorieën, gaat de studie activiteit voorbij aan de relatie met God. Dat is niet de schuld van de theologie, maar een verkeerde focus van de persoon die bestudeert.
De theologie is prachtig, maar de relatie met God dient voorop te staan. Iemand die getrouwd is heeft die relatie niet omdat hij de trouwakte goed heeft bestudeert en alle wettelijke rechten van het huwelijk kent. Je hebt die relatie doordat je dagelijks met elkaar praat, rekening met elkaar houdt en elkaar laat merken dat je van elkaar houdt.
Als N.T christenen zijn wij geënt op Israël, die een lange traditie van Torahstudie kent.
Elk kind werd tenminste tot zijn 13de of 14de jaar in de Torah onderwezen en wie goed kon leren, kon zich daarna bij een leraar aanmelden om verder te leren. Complete Torahscholen gingen met elkaar in discussie over onderwerpen, om elkaar te verrijken en tot nog meer inzicht te komen. Die traditie van studeren gebeurde in een persoonlijke relatie met een leraar, te midden van familieverbanden, in een cultuur van synagoge diensten. Op die manier is studie ingebed in een sociale en praktische context.
Mogelijk zit daar het probleem als we kijken naar onze huidige theologie opleidingen. Onze studenten lijden niet onder de studie, maar onder de individualisering van onze samenleving.
Laat het voor kerken en gemeentes een verantwoordelijkheid zijn om onze studenten een gezonde context te bieden, van praktische Gods-dienst, werkend geloof, echte relaties, geloof door liefde werkend. Het is te eenvoudig om te wijzen naar de studie en voorbij te gaan aan de rol van de gemeente.
Sterker nog, als ik me even heel expliciet mag uitdrukken, het is een belediging voor Gods onbeperkte verstand, om studie als “gevaarlijk” af te schilderen. Er is zoveel meer van God te ontdekken, dat een mensenleven te kort schiet om alles te leren van wat Hij heeft gemaakt en van wie God is.
Dus laten we studenten, die van God verstand hebben gekregen, een talent om te leren, steunen en helpen hun talent te ontwikkelen. Niet alleen theologiestudenten, maar alle studenten in onze gemeenten en laat deze taak niet over aan de studentenvereniging. Biedt als gemeenten een gezonde en veilige omgeving, die steunt en corrigeert, die fijn is om vanuit te vertrekken en een warm nest om in terug te keren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s