Volharding

Rom.5:3 Wij roemen ook in de verdrukking, daar wij weten dat de verdrukking volharding uitwerkt

runners-373099_640
https://pixabay.com/nl/lopers-mannelijke-sport-run-atleet-373099/

Er is kennelijk druk voor nodig om bepaalde eigenschappen goed te ontwikkelen, zoals er hitte nodig is om een cake te bakken.
Bij een cake kan je eieren, bloem en boter in de juiste verhouding bij elkaar gooien, maar zonder hitte zal het nooit een cake worden. Het luistert zelfs vrij nauw om er een goede cake van te maken. De temperatuur, tijd en plaats in de oven moet wel kloppen. Haal je de cake te vroeg eruit dan is hij niet gaar, komt er koude lucht bij dan stort de cake in.
Afijn iedereen die wel eens bakt heeft dat ervaren, maar mensen zijn geen cake, denk je misschien. Dat klopt, maar toch gaat de vergelijking aardig op. Als je een kind wil leren rekenen en je legt alleen een boekje en schrijfmateriaal voor zijn neus, dan zullen de meeste kinderen daar niet van leren rekenen. Er is een leraar voor nodig, die niet alleen uitlegt, maar ook druk uitoefent om nog even door te zetten en het hele rijtje sommen af te maken. Met het corrigeren van negatief gedrag zie je dat wanneer de consequentie/ temperatuur van de maatregel te licht is, het kind geen reden heeft om het gedrag aan te passen. Maar is de maatregel te zwaar, dan “verbrand” er iets in de ziel, waardoor het resultaat niet zo verteerbaar is als dat de bedoeling was.
We hebben volharding nodig om te verkrijgen hetgeen beloofd is (Hebr.10:36). Dat is lastig in een maatschappij van magnetron en kroketten uit de muur. Zelfs in bepaalde stromingen in het geloof is volharding geen populair onderwerp en is men van mening dat instant probleem-oplossers in de Bijbel worden aangeraakt. Maar of we nu het tegendeel uit de Bijbel kunnen aantonen, maakt voor de praktijk niet uit. Er zijn nu eenmaal situaties in ons leven die zich niet direct oplossen, waarmee God onze volharding traint. Dat voelt misschien niet altijd fijn, maar als er één Meester is die weet wat Hij doet, dan is Hij het wel. We mogen erop vertrouwen wanneer God ons volhardingstraining geeft, Hij de tijd, plaats en temperatuur controleert.
We hebben volharding nodig in het koninkrijk Gods, om de wedloop te lopen (Hebr.12:1), om ons geloof te behouden in een wereld waarin we verdrukking lijden. Het is zo gemakkelijk om op te gaan in ons dagelijks leven en ons over te geven aan tv en social media. Er is een volharder voor nodig om de knop uit te zetten en te kiezen voor Gods zaken.
Je hebt volharding nodig om vrucht te dragen , zegt Lucas 8:14, in de gelijkenis van de zaaier. Een appelboom kan bloeien, groeien, maar er zijn sterke takken voor nodig om gezonde appels te dragen, en te blijven dragen. Vrucht dragen vraagt om een keus, om het elke keer weer opnieuw te doen. Niet alleen wanneer wij er zin in hebben, maar wanneer God ons zegt die ander ermee te zegenen.
We hebben volharding nodig voor gebed (Ef.6:18). Je kan nu een discussie starten hoe, vaak en hoe lang, je voor iets moet bidden, maar het feit ligt er dat de Bijbel zegt “Bidt met aanhoudend bidden en smeken in de Geest daartoe wakende met alle volharding…” . dus zo lang de Heilige Geest het onderwerp op de agenda zet, zullen wij bidden voor dat geen hij onder onze aandacht brengt.
Onze focus gaat misschien uit naar het proces hoe volharding in ons leven tot stand komt, maar misschien is het beter om ons te focussen op de zaken waar we het voor nodig hebben. En dan mogen we trots zijn op het resultaat.
jaag naar gerechtigheid, godsvrucht, geloof, liefde, volharding en zachtzinnigheid..”, (1 Tim.6:11) Jaag het na, maak er je doel van om te doen wat je voor God doet en het te blijven doen, totdat Hij zegt dat het genoeg is. Laat de temperatuur, de plaats en de tijd aan Hem over. Hij is prima bij machten om dit te regelen, want onze tijd is in Zijn hand.

Heer vergeef me waar ik uit Uw proces ben gestapt om mij volharding te leren. Help me met Uw liefdevolle hand terug naar de plek waar U mij wil hebben.
Help me te focussen op het doel waarin U mij wil doen volharden.
Vul mij met Uw vuur zodat het niet moeilijk zal zijn om door te gaan, in Jezus naam.

https://www.youtube.com/watch?v=fbeOLKuDtTg
I got my mind made up and I wont turn back

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s