Onvoorstelbare waarde

kroon
https://www.funkyfish.nl/beeld/news/kroon.jpg

Ken je dat tv programma ‘tussen kunst en kitsch”waarin mensen, vermeende kunst, wat in hun bezit is mogen laten beoordelen door vakmensen?
De aflevering die ik bekeek, was opgenomen in een prachtige entourage van een kasteel. Iedereen sleepte van alles en nog wat met zich mee, in de hoop iets leuks te bezitten. Grote schilderijen, oude boeken, beeldhouwwerken, waar toch zeker hoge waarde van werd verwacht, omdat het eruit zag als een kostbaar stuk.
Een mevrouw kwam met een sieraad, dat op het oog best mooi was, maar niet zo heel bijzonder leek.
De kenner legde het sieraad op een fluwelen tableau. Hij verblikte en verbloosde niet, maar begon met een pennetje aan te wijzen uit welke onderdelen het sieraad bestond, en van welk materiaal dat was gemaakt.
Alleen al de materialen waren kostbaar: parels, wit goud, diamanten enz. In het publiek zag je de spanning stijgen. De kenner wist ook te vertellen wie de ontwerper van het stuk was. Een zeer gekwalificeerde vakman van een beroemd kunsthuis was verantwoordelijk voor de maak van dit sieraad en ten slotte bleek het sieraad ook nog eens uniek. De kenner wist daardoor een waarde aan het stuk toe te kennen die boven ieder zijn verwachting uitsteeg, en de “OOOH ‘s”, en “AAAAH’s” kwamen uit het publiek.
De dame in kwestie verschoot van keur en begon te stotteren, want ze had al die tijd geen idee gehad wat een enorme kostbaarheid ze in haar bezit had. In 1 klap wist ze dat ze een rijke dame was.
Dat was ze al die tijd al geweest, alleen had ze daar geen kennis van gehad.

Wij kunnen God in ons hart ontvangen en geen enkel idee hebben van de onmetelijke waarde van hetgeen wij in bezit hebben. Sterker nog, we kunnen het ook niet bevatten, want het gaat boven ons aardse vermogen uit. Wat we wel kunnen is onderdelen daaruit aanwijzen en iets uitleggen waar het uit bestaat. In die uitleg kunnen we nooit compleet zijn. Er valt altijd meer te vertellen, maar zelfs de uitleg van enkele elementen kan al van onschatbare waarde zijn en ons vertellen over de grootsheid en de rijkdom van de Maker.
Zoals sieraad verteld over de Maker, zo vertellen Zijn cadeautjes aan ons, over het karakter van God. Hij is vrijgevig, onbeperkt en Hij houdt van ons.Wij zijn rijke stinkers! Alleen we beseffen het nog veel te weinig. Alleen al om die reden is het van grote waarde om er bij stil te staan Wie het is, die woning in ons heeft gemaakt.

2 petrus !:3-4 Zijn goddelijke kracht immers heeft ons met alles, wat tot leven en godsvrucht strekt, begiftigd door de kennis van Hem, die ons geroepen heeft door zijn heerlijkheid en macht; door deze zijn wij met kostbare en zeer grote beloften begiftigd, opdat gij daardoor deel zoudt hebben aan de goddelijke natuur,….

Door Zijn goddelijke kracht zijn wij al eigenaar van iets wat zijn weerga niet kent, namelijk deel hebben aan de Goddelijke natuur.
Het feit dat je geen flauw idee hebt van de omvang en de kracht van hetgeen in je woont, wil zeggen dat Hij het je aanreikt met grote bescheidenheid, nederigheid en dienstbaarheid.
Hetgeen in je is komen wonen is zo overweldigend groot.
Je wist het misschien nog niet, maar wij zijn een stelletje rijke stinkerds!

2 gedachtes over “Onvoorstelbare waarde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s