December films en speelgoed?

 

Met de feestdagen komen er voor ouders vragen op hun af. Nieuw speelgoed op de markt en nieuwe films worden uitgebracht, en dat levert discussie op.  Moet je deze film wel kijken en je kinderen met dit speelgoed moet laten spelen? Veel zaken die de wereld presenteert als “leuk”, blijken na enig onderzoek een uit vervelende bronnen te komen. Verbonden met Griekse mythologie, Aziatische religies of gewoon een hoop geweld.
Dan komen de vragen, wat doe je er dan mee? Hoe zwaar moet je aan die oorsprong tillen of staat die los van het product? Of nog diepere ethische vragen steken de kop op: Zijn wij vrij, is alles geoorloofd, of dienen we te streven naar heiligheid en laten we bepaalde zaken liever liggen?
Hoe pas je dit toe: Weest heilig, want Ik ben heilig (1 Petr.1:16)
Geen eenvoudige vragen, omdat ze weerslag hebben op beslissingen die je voor jezelf en je gezin neemt.
Misschien heb je iets aan de volgende overwegingen.
Voor wie de bijbel op de letter doorzoekt komt bedrogen uit, want er staan maar beperkte lijstjes in van zaken waar we af moeten blijven.
In het N.T worden er in Handelingen vier concrete zaken genoemd waarvan de heidenen zich dienen te onthouden, Hand.15:20 “Wat door afgoden verontreinigt is, hoererij, het verstikte en van bloed”.
Vele andere zaken worden benoemd door de eigenschappen waarmee iets zich karakteriseert.  Daarmee bedoel ik dit; er staat nergens in de Bijbel dat je een ‘heer in het verkeer’ dient te zijn , als concrete regel, maar wel “leg af vuilheid en alle uitwas van boosheid”(Jac.1:21). Doe emoties en gedragingen die niet uit de Heilige Geest voortkomen, van je weg.
In de volgende teksten staan opsommingen van gedragingen en eigenschappen, die niet in het koninkrijk Gods thuis horen: Gal.5;19-21 ;Ef 4 v 17-20; 25-26; 29; 31 en Kol.3:8-9.
Deze beschrijvingen scheppen een kader waarmee je identificeren  of het verstandig is om je met iets in te laten. Zodra de films of het gebruik van spel en speelgoed deze eigenschappen vertegenwoordigen, zijn we terecht alert of dit wel een plaats moet hebben in het leven van onze kinderen.
De emoties die beschreven worden komen echter in bijna alle films voor maar de vraag is, op welke wijze worden ze gepresenteerd? Wordt er goedkeuring aan verleent of wordt die manier van handelen geschetst als de ultieme oplossing, dan is dat niet in overeenstemming met de heilige Geest die zegt juist deze dingen weg te doen.  Zodra leugens en geweld, worden gepresenteerd als gerechtigheid hebben we te maken met de boze die zich voordoet als een engel des lichts (1Cor11:14). Dit zijn niet de normen en waarden van Gods koninkrijk.
Wees dan sterk en moedig, en geef deze zaken geen plek in je huis en in je hart.

playmobil-771313_640
https://pixabay.com/nl/playmobil-speelgoed-771313/

Heer sterk ons, om te kunnen onderscheiden wat goed en wat kwaad is en geef ons de kracht om daar naar te besluiten en te handelen. Vul ons met de kracht van de heilige Geest die ons heiligt, want uit eigen kracht kunnen we het niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s