Het is slechts de tussenstand

Wij mensen willen gerechtigheid, daarin lijken op we op onze Maker. Het is niet goed te verdragen wanneer individuen of groepen hele erge dingen uithalen en dat ze er mee weg zouden kunnen komen. Maar soms lijkt het daar wel op.
We kennen allemaal wel een verhaal. Bijvoorbeeld een oorlogsmisdadiger die ontvlucht naar een land waar hij buiten bereik van het rechtssysteem is; een directeur met diepe zakken die jaren lang zichzelf ongestoord kan verrijken of mensen die we privé kennen, wie het goed lijkt te gaan ondanks leugens en bedrog. Het is niet eerlijk, dat kan toch niet? Waarom is er geen directer verband tussen oorzaak en gevolg, vraag je je soms af.
Dit thema vinden we op meerdere plekken in de Bijbel terug, want soms lijkt het zo, dat slechte mensen aan het recht ontkomen.
Maleachi is de laatste profeet die woorden voor Israël schrijft voor de komst van Jezus Christus.  Hij schrijft over het gevoel wat er in een land kan ontstaan als er geen recht lijkt te volgen.
14 “U zegt: God dienen is nutteloos! Wat voor nut heeft het dat wij onze taak ten behoeve van Hem vervullen en dat wij in het zwart gaan voor het aangezicht van de HEERE van de legermachten? Welnu, wij prijzen de hoogmoedigen gelukkig: niet alleen worden zij die goddeloosheid doen, opgebouwd, zelfs als zij God beproeven, ontkomen zij”.
De eerste helft beschrijft hoe mensen er soms van buitenaf tegenaan kijken, maar dan neemt de tekst een wending:
“Dan spreken zij die de HEERE vrezen, ieder tot zijn naaste: De HEERE slaat er acht op en luistert. Er is een gedenkboek geschreven voor Zijn aangezicht, voor wie de HEERE vrezen en wie Zijn Naam hoogachten. En zij zullen voor Mij, zegt de HEERE van de legermachten, op de dag die Ik maken zal, een persoonlijk eigendom zijn. Ik zal hen sparen, zoals een man zijn zoon spaart die hem dient. Dan zult u opnieuw het onderscheid zien tussen een rechtvaardige en een goddeloze, tussen wie God dient en wie Hem niet dient”. (HSV)

Wie God vreest, sluit zich niet aan bij de heersende opinie dat goddeloosheid lonend is en dat je ermee weg kan komen. Het volk wat God kent, weet dat Hij een God is die gerechtigheid lief heeft.
In het midden van de wedstrijd kan de tussenstand er wel eens onrechtvaardig uit zien, maar een tussenstand is niet de einduitslag.
Maleachi spreekt over een gedenkboek, niet ten wrake voor wie verkeerd heeft gedaan, want er is een oordeel. Maar gedacht wordt hen die goed hebben gedaan, die Gods naagirl-929165_640m hoog achten en niet goddeloos handelen.
De verkeerden mogen we aan God overlaten, maar laat hun verkeerde handel geen excuus voor ons zijn. Goed, liefdevol en rechtvaardig gedrag, daar wordt door God aandacht aan besteed. Dat is wat Hij van ons wil onthouden, als een trotse Vader wil Hij terug kijken naar onze goede prestaties.
Een Pappa die de foto’s en filmpjes van zijn kinderen terug kijkt in de geest van :”Kijk eens, dat waren zijn eerste stapjes….en dit was zijn eerste voetbaltoernooi, dit was haar eerste dansoptreden…”.
Niet omdat het perfect was, maar omdat het goed en lieflijk was, tot Zijn eer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s