Levenslang leerling

Matt.10.:25 Het is genoeg voor de discipel te worden als zijn meester

Een klein zinnetje te midden van een enorme toespraak drukt ons met de neus op de boodschap wat een discipel is: Wij zijn bestemd om te lijken op Jezus Christus, die naar het beeld van de Vader is.
Dit is zo groot! Hoe kan je hier woorden aangeven, denk er eens over na, hoe Jezus handelde, wat Hij zei……en zo mogen wij zijn.

4165cc08765b79795e5341626b5c5b18
bron: flickr.com

Met dit doel zijn we geschapen, naar Zijn beeld en naar Zijn gelijkenis.
Wat een identiteit en wat lijken we er soms ver van verwijdert.
Soms als je naar jezelf kijkt slaat de twijfel en wanhoop wel eens toe.
Want door de zondeval kwam er een bak modder over dat goddelijke mensbeeld heen. Er werden stukken mensbeeld van de mens afgeroofd en vastgebonden. Het mensbeeld van God, werd door de boze met leugens ter aarde geworpen, plat gestampt en klein gemaakt. Om alle, alle, alle potentieel wat God erin heeft gelegd vooral niet de ruimte te geven. Sommige mensen lijken wel in honderden kleine snippertjes verscheurt, om het goddelijke mensbeeld maar niet zichtbaar te laten worden.
Maar hoe aangetast wij als mens ook zijn, God geeft niet op.
Jezus laat zien dat God de macht heeft, om te herstellen, te genezen, te verlossen en te bevrijden.
En in het Goddelijke mensbeeld, heeft Hij ons dezelfde macht gegeven om ieder die Hij ons geeft, mede tot herstel te brengen naar het Goddelijke mensbeeld.
Hoe kan je weten dat God het niet opgegeven heeft met ons? Die vraag bekruipt je misschien wel eens als je met menselijke ogen naar jezelf kijkt. Realiseer je dat God heeft ook de macht om ons te vernietigen, aan de dood over te leveren. De hele mensheid had Hij met de zondvloed weg kunnen vagen, maar Hij heeft het niet gedaan. Niemand heeft Hem verplicht om Zijn Zoon te sturen en genezing te laten zien. Maar Hij heeft het gedaan. En daar heeft Hij niemand bij uitgesloten. God zei niet: Ik doe dit herstelwerk voor iedereen behalve……. Ook Judas was door Hem omhelst om tot herstel te mogen komen.
Voor dat herstel neemt God de tijd, er is geen sprake van opgeven. Sommige dingen gaan snel, door een wonder een direct ingrijpen van God, en andere zaken worden hersteld in een proces van relatie met Hem.

Het Griekse woord voor discipel “mathétés” betekend ook leerling. Dat betekend dat wij lerende zijn. God heeft tijd en ruimte voor het leerproces en hecht daar waarde aan. Anders had Hij net zo goed alles op Goddelijke wijze in ons terug kunnen planten, maar Hij noemt ons leerlingen.
Het maakt niet uit of je al een eindje gevorderd bent in je herstel proces naar je goddelijke identiteit of dat je nog naar een hoop gebrokenheid kijkt in je zelf, we zijn leerlingen.
Lerende om te worden zoals Hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s