Veilig

Matt.19:14 Maar Jezus zei: Laat af van de kinderen en verhindert hen niet bij Mij te komen; want als hun is het Koninkrijk der hemelen. 15 En als Hij hun de handen opgelegd had, vertrok Hij van daar.

De kindertijd is van enorm belang. Volwassenen hebben soms hun leven lang last van dingen die in de kindertijd mis zijn gegaan.
Het Griekse woord wat hier wordt gebruikt is “paidion”, men gaat ervanuit dat dit kinderen onder de 7 jaar betreft . Deze leeftijdsfase van 0 tot ongeveer 6 jaar, is bepalend of een kind veilig is gehecht.
De zegt jou misschien niets, maar hechting is bepalend of we ons veilig en gewenst voelen, initiatieven durven te ontplooien, goede sociale contacten kunnen aangaan en hulp en troost kunnen ontvangen.
In het licht van het koninkrijk Gods en hechting aan God als Vader, is dit van groot belang.
God wil de fysiek kleine kinderen veilig in Hem hechten en daarvoor alle hindernissen aan de kant schuiven. Tevens wil hij, ieder die is als een kind Hem Abba-Vader noemt, veilig hechten in Hem.

Hoe ziet dat eruit? Een veilige hechting komt ongeveer op deze wijze tot stand: Je gaat op ontdekking uit, stapt uit en doet dingen. Dan stuit je op iets wat je verontrust en vragen oproept. Op dat moment ren je terug naar God de Vader voor hulp, troost en antwoorden, en vanuit die veiligheid ben je weer in staat stappen te zetten en te handelen.
Zo gaat het ook in het natuurlijke, een peuter gaat op onderzoek uit, laat zijn ouder los, hobbelt rond onder het veilige toezicht van zijn ouder en komt weer terug in de fysieke veiligheid van de ouder als het valt, honger heeft of moe wordt.
De ervaring van altijd veilige armen, warmte en troost schept een basis van waaruit we kunnen Leven. baby-539969_960_720
Worden als een kind, betekend voor ons vaak een bewust oefenen van: ‘het terug rennen in de armen van de Vader, ontvangen en weer uitstappen’. Het is misschien niet geheel van zelfsprekend voor ons om in die afhankelijkheid  te wandelen, maar haal alle hindernissen daarvoor opzij. Laat niet andere dingen of mensen zich op de voorgrond drukken, zoals bij Jezus en de kinderen dreigde te gebeuren.
Jezus vindt de kinderen het belangrijkste in het koninkrijk Gods en evenzo ons handelen en wandelen als kinderen in het koninkrijk Gods. Laat geen onkruid die wandel verstikken, verwijder de stenen uit je hart zodat het ‘kind hechtingsmodel’ diepe wortels kan maken en laat gevonden waarheid niet uit je hart roven (Marc.4:1-20 gelijkenis van de zaaier).
Kom en proef, ervaar dat God een goede, veilig, altijd aanwezige, zorgzame Pappa is. Hij is altijd bij je, Hij laat je nooit alleen.

Bronvermelding:
http://wij-leren.nl/hechtingsstoornissen-hechting.php

(Lees ook 14-5-16 met betrekking tot de rol van de heilige Geest en hechting aan de Vader)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s