Wat mag het kosten?

Matt.19:21 Als je volmaakt wil zijn, ga en verkoop je bezittingen en geef het aan de armen en je zult een schat in de hemel hebben en kom hier en volg Mij.

De jongeman tegen wie Jezus dit zei werd zeer bedroeft toen hij dit hoorde. Hij dacht het zo goed te doen, alle geboden had hij nageleefd en misschien had hij verwacht te horen :”Goed gedaan jochie, jij bent binnen”. Maar nee hoor, er hem wordt een nieuw obstakel op zijn weg naar volmaaktheid voorgehouden. Eén die zo pijnlijk is dat ook wij ‘m direct voelen. Al je bezittingen verkopen….!?! Hoe dan?DSC_4608

De oplossing van dit dilemma is te vinden in het einde van de zin.
Jezus is uit op zijn hart en niemand gaat ooit een hartsrelatie bereiken door regels, wetten of materieel afzien. Dingen waar we onze tijd aangeven en dingen die we bezitten kunnen wel een obstakel zijn tussen ons en God en daarom moet het misschien wijken. Maar het is geen middel om volmaakt te staan voor God.
Het kan pijnlijk zijn om iets op te geven waar ons hart aan vast zit. We hebben daar een hele goede reden voor nodig, een “weten dat we weten” dat dit het juiste is om te doen. De zekerheid dat de pijn van hetgeen we ‘opofferen’ bij lange na niet opweegt tegen hetgeen wat het uitwerkt. Maar we zijn in goed gezelschap als we besluiten los te laten waar ons hart aan vast zit.

Een paar voorbeelden: Matt.4:18-22 Simon en Andreas laten hun netten achter, de financiële investeringen waarmee ze hun brood verdienen, omdat Jezus zei “volg Mij”.  Matt.8:1 Een grote menigte mensen gaven hun tijd en inzet om Jezus te volgen en zijn onderwijs te horen. Matt.9:9 Mattheus gaf zijn vaste baan op, om een onzekere toekomst tegemoet te gaan, omdat Jezus zei “volg Mij. En Hij kwam bij Mattheus thuis eten, omdat Jezus niet op hem neerkeek maar wist dat hij een prachtige discipel en een geweldig schrijver voor God zou zijn. Matt.9:20-22 Een vrouw die al 12 jaar onrein was, ziek en buitengesloten, nam het risico Hem te volgen en aan te raken. En ze werd genezen.
Niemand die gehoor gaf aan Jezus oproep “volg Mij”, kwam bedrogen uit. Van niemand kan worden gezegd er slechter vanaf kwamen, want elk van hen zag vruchten in hun aardse bestaan, En verzamelde zich schatten in de hemel.
Precies zoals Jezus hun had gezegd Marc.10:29 voorwaar Ik zeg u, er is niemand die zijn huis, broeder, zuster, moeder, vader, kinderen of akker heeft prijsgegeven om het evangelie, of hij ontvangt 100-voudig terug.
Niets op aarde geeft 100-voudige winst, maar wie in God investeert, oogst naar de regels van het koninkrijk der hemelen. Maar de sleutel zit ‘m niet in de investering. Het zit ‘m in een hart dat Jezus volgen wil, zo graag dat het iets kosten mag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s