Pijn is niet te tellen

Pred.1:15 het ontbrekende kan niet geteld worden

Als we de Heilige Geest meer ruimte geven om in ons te bewegen worden we soms naast zonden ook geconfronteerd met verdriet. In menselijke relaties kunnen tekortkomingen pijnlijke wonden achterlaten. Tekortkomingen in de jeugd, waar onze ouders te kort zijn geschoten, geven verwondingen die tot ver in ons volwassen leven gevolgen kunnen hebben. Er zijn maar heel weinig mensen die geen verwondingen hebben op dat gebied (eerlijk gezegd, ik ken ze niet).addtext_com_MTQzMDQ4NzE1NTQ

De pijn kan zeer hevig zijn, ons soms tijdelijk overweldigen en lam slaan.
Op die momenten neemt het al onze aandacht in beslag, zoals pijn gewoon is om te doen.
Soms zijn we geneigd inventaris op te maken, om de pijn overzichtelijk te maken: Dit is er nooit geweest, die ervaring heb ik nooit gehad, dat is nooit gezegd, gebrek aan aandacht, knuffels en begrip…..
Het is niet te tellen, de omvang en de grenzen van het tekort zijn niet uit te tekenen. Je kan niet met een weegschaal afmeten: als er nu maar zoveel aandacht en knuffels ter vergoeding wordt ontvangen zal de pijn uit onze jeugd zijn vereffend.
Het werkt eerder andersom, wanneer we op die manier focussen op onze pijn zal die groeien. We zien alleen maar meer voorbeelden om ons heen, van wat anderen wel hebben en wij niet gehad hebben. Die vergelijking met anderen gaat altijd mank. Op hun beurt hebben ook zij weer andere tekorten uit het jeugd, die niet minder pijnlijk zijn en zij zijn misschien jaloers op zaken die jij wel hebt gehad.
Bijbehorende vuilkuil bij de strategie”tellen en meten”, is dat we menen recht te hebben op de dingen die we niet hebben gehad. Wettelijk kan dit het geval zijn, maar geestelijke relationele zaken werken niet zo in het koninkrijk van God waar dingen worden gegeven uit liefde. Er ligt geen contract aan ten grondslag die tot in de details omschrijft waar je recht op hebt en aan welke verplichting jij moet voldoen.  Indien dat het geval is, is er sprake van schuld en zetten we de genade aan de kant. (Zelfs wanneer er sprake is van wettelijke overtredingen, is de wet een armzalige meetlat, die maar een beperkte schade meetbaar maakt.)

De schade is geestelijk, emotioneel, het kan niet geteld worden en niet geclaimd worden. Geen mens kan met ons terug gaan om het recht te zetten. Geen mens heeft het perfecte, onbeperkte, volmaakte vermogen om ons zoveel te geven dat het gat gedicht wordt.
Alleen in God kan ons de volheid geven die we nodig hebben (1 Cor.1:5; col.2:10). Hij is in staat om met ons terug in de tijd te gaan want Hij staat boven de tijd. Hij alleen geneest ons geheel, want Hij heeft al onze pijn op zich genomen en ervoor betaald met Zijn leven (Jes.53:4). We kunnen onszelf niet genezen en een ander kan al helemaal niet zo diep in ons hart kijken.
Vertrouw je volmaakte hemelse Vader.  Zijn handen zijn zacht genoeg om ons te omhelzen en kundig genoeg om ons te verzorgen, verbinden en te genezen.

Gebed: Heer hier ben ik met mijn pijnlijke tekorten, onze verwondingen, ik breng ze bij U. Ik vergeef de mensen die hierin betrokken zijn en mij hebben gekwetst. Heer kom erin en genees mijn hart, in Jezus naam.

Een gedachte over “Pijn is niet te tellen

  1. Heel mooi! Ik merk soms -in lotgenotencontact met andere chronisch pijnpatiënten- dat het voor sommigen een wedstrijd in lijden is; ‘ja maar, dat van mij is erger want…’ daar heb ik mij aan gestoord want voor ieder is het lijden zwaar. Zonder God zou ik het ook niet kunnen dragen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s