Bekijken of beoordelen deel 2

Betekend “elkander in liefde verdragen” dat we ons overal mee in moeten laten? Dat we alles maar moeten laten gebeuren of goed moeten vinden?
Nee, dat denk ik niet, ik denk dat we trouw aan God moeten blijven en de mate van het geloof wat Hij ons geschonken heeft. Als je niet geloofd dat een bepaalde zaak van God is, doe het niet, heb er geen deel aan. Als je geloofd dat bepaalde zaken van God zijn, wandel daar dan in en verheug je erover. Blijf dicht bij God en bij wat je geloofd. Of het nu gaat om het vieren of niet vieren van een bepaaldsteeplechase-1033335_960_720e dag, het eten van voedsel of onze mening over zaken, blijf met heel je hart in jou persoonlijke relatie met God. Het is ons geloof wat ons tot gerechtigheid wordt gerekend en wie twijfelt is al veroordeeld (Rom.14:23) omdat hij het niet uit geloof doet. En al wat niet uit geloof is, is zonde. Rom.14:22 Zalig is hij, die zich  geen verwijten maakt bij hetgeen hij goed acht- Grieks:krinon.

Dat wil niet zeggen dat we gelijk hebben in hetgeen we vinden of dat wij de waarheid in pacht hebben, of dat de “leiding van de heilige Geest” die wij menen te hebben ontvangen superieur is. Maar door dicht bij God te blijven is Hij wel bij machte om ons in Zijn liefde te corrigeren. Van Hem ontvangen we genade voor onze fouten, we zijn allemaal gekocht en betaald door het bloed van Jezus Christus, zij die de uiting als van God beoordelen en zij die het afwijzen.
Maar, Rom.14:13 laten wij elkaar niet langer oordelen – Grieks: krinomen- maar komt liever tot dit oordeel –krinate- geen aanstoot of ergernis te geven.
De aangehaalde Griekse woorden stammen af van hetzelfde werkwoord, hier vertaald met “oordeel” , maar daarnaast vaak vertaald wordt met “tot een beslissing komen”. Oordelen en beslissen zijn met elkaar verbonden, krinomen.
We kunnen ook tot de beslissing komen dat verschillen geen aanleiding mogen geven voor slecht en liefdeloos gedrag.  Hoe verschillend we misschien aankijken tegen bepaalde uitingen – van de heilige Geest, of niet van de heilige Geest, kunnen we beslissen dat het geen scheiding hoeft te maken.
We kunnen misschien lid zijn van een andere kerkgenootschap, we kunnen ons anders uiten, maar we kunnen wel besluiten niet met modder te gooien en geen modder te accepteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s