‘Asah khayil’,ding van macht en kracht.

Ruth 4:11 De Here make de vrouw die in uw huis komt, als Rachel en Lea, die beiden het huis van Israël gebouwd hebben.
Handel dan kloek in Efrata en maak u een naam in Bethlehem….

DSC_5213De zegen die Joodse ouders bij de shabbatviering over hun kinderen uitspreken is hierop gebaseerd. Over de dochters wordt uitgebeden: Moge God je maken als Sara, Rebecca, Rachel en Lea. En over de zonen wordt uitgebeden: Moge God je make als Efraim en Manasse.
Die zegening reikt veel verder als voorspoed, geluk en vrede, verder dan onze persoonlijke ontwikkeling en onze wensen. Deze zegen zegt, wees een schakel in een hoger plan, wees een bouwsteen van de levende God in wat Hij aan het bouwen is.
Misschien heb je al eerder gehoord dat we bouwstenen zijn, met betrekking tot de gemeente waar God je heeft geplaatst maar deze zegen gaat boven het heden uit. Je bent niet slechts een bouwsteen op de plek waar je nu geplaatst bent. Het plaatst je als schakel in het eeuwigheidsplan van God, zoals Ruth voor eeuwig verweven is in de stamboom van Jezus, zo weeft Hij ons mee.
Er zit nog een pareltje in de zegen die over Ruth wordt uitgesproken. In de NBG vertaling wordt gesproken over ‘kloeke daden’. In het Hebreeuws staat er ‘hayil’,  wat refereert aan de uitdrukking ‘asah khayil’, wat betekend een ding van macht en kracht. Zo is de ‘khayil’ van een soldaat zijn dapperheid. De ‘khayil’ van de vrouw in spreuken is haar waardigheid en de kracht waarmee ze dag en nacht voorziet in al wat haar gezin nodig heeft. Het spreekt van een elite capaciteit, een uitmuntendheid.
Samengevat naar ons huidige bestaan, zegen ik je met de zegen van Ruth: Wees een uitmuntende schakel in God eeuwigheidsplan.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s