Heilig, heilig, heilig.

8d9dd69dcbe6e30166184a28b127a80a
fine art america

Handelingen 5:1-11 Ananias en Saffira 4. Gij hebt niet tegen mensen gelogen, maar tegen God.
9. Hoe hebt gij kunnen overeenkomen om de Geest des Heren te verzoeken?

In de eerste instantie wanneer je het verhaal vlot doorlees lijkt het om het achterhouden van geld te gaan en vanuit dat perspectief is het lastig te begrijpen dat ze dit met de dood moeten bekopen. Maar als Petrus verklaard dat, ondanks het feit dat ze naar zijn gezicht kijken en zijn ogen zien, hun spreken niet voor mensen is. Ze verrichten hun handelen en spreken voor een heilig God.
Ze geven hun afgeroomde gift aan God en zeggen tegen hem dat dit alles is, om er zelf eer mee te verwerven.
Het gebeurt niet zo vaak dat God zo direct met de dood een onheilige daad beantwoord. Ik moest even denken aan Korach in Numeri16, die ook meer aanzien wilde verwerven voor Gods aangezicht. Hij verzette zich tegen Mozes zijn positie met de argumentatie :”Wij zijn allemaal heiligen, wat maakt jou meer dan ons?”. Hij daalde met zijn aanhang levend in het dodenrijk neer.
Ik moest denken aan Eli, wiens zonen een potje maakten van de tempeldienst, door vlees van de offergave voortijdig op te eisen voor eigen gebruik. Zijn zoons stierven op één dag en Eli brak zijn nek.
Drie situaties waarbij de mens het waagde zich onheilig te gedragen in Gods huis voor het aangezicht van God. Ik denk dat er naast hen, velen dankbaar mogen zijn voor Gods genade, dat hij ze heeft laten gaan. Op de plek waar God alle eer toekomt, mag de mens daar niet aan afdoen voor eigen gebruik.
Gebed: Heer open onze ogen, dat we zullen zien hoe wij ons in Uw huis tegenover U gedragen. Vergeef ons wanneer wij U krenken en onvoldoende doordrongen zijn van Uw heiligheid, verander het alstublieft in ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s