Dat zij één zijn zoals Wij.

4115673d72642736662e764c4ff2ecdeHand.10:9-33 Het visioen van Petrus

De bedienden en soldaten van Cornelius komen bij Petrus, terwijl die in gebed is op het dak van het huis. Hij ziet de hemel geopend en een laken komt uit de hemel met dieren. Op de opdracht “slacht en eet”,  zegt Petrus: “geenszins Heer, ik heb nog nooit iets onreins gegeten”.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe Petrus tot de conclusie kwam dat het om onreine dieren ging, maar de Griekse grondvertaling brengt daar opheldering over. Er staat ‘viervoetige dieren’; wilde dieren ‘theria’, dan moet je denken aan wolven, beren en leeuwen; en kruipende dieren ‘herpeta’ denk daarbij aan slangen, hagedissen en schorpioenen; en vogels van de hemel. Het betreft allemaal dieren die een Jood volgens de spijswetten niet mag eten.
Nog voordat Petrus helder heeft wat God hiermee bedoeld, staan de mannen voor het huis om hem uit te nodigen in het huis van een Romein. En de Geest heeft Petrus gezegd om met hun mee te gaan.
Het zijn de spijswetten die scheiding maken tussen de Joden en niet-Joden. Normaal zou Petrus er niet over hebben gepiekerd om zo een huis binnen te gaan, want niet alleen het eten is onrein, maar ook hun vaatwerk, hun kleding, hun huisraad of zaken waar ze mee in aanraking zijn geweest.
Die scheiding heft God op. Heiligheid is een gesteldheid van het hart, niet van uiterlijk vertoon.
Jezus christus heeft de scheidsmuur verbroken; het voorhangsel gescheurd in de tempel tussen het heilige en het heilige der heilige, met zijn sterven(Luc.23:45). God woont bij de mensen in hun hart, ongescheiden zijn zij één (Joh.17:11). Zo ook mensen onderling, ongescheiden, één.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s